În ultima perioadă, mai multe broșuri și pliante ce promovează mesaje anti-vaccinare și pe care figurează siglele Ministerului Sănătăţii, UNICEF și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost găsite de bucureșteni în cutiile poștale.
Pliantele conţin mesaje false, cum ar fi „Vaccinul ROR conţine celule de fetuși avortaţi” sau vaccinurile conţin „pesticide cu efecte neurotoxice declarate cancerigene” care „produc malformaţii genetice fatale și autism”. În plus, oamenii sunt îndemnaţi să acceseze un site anti-vaccinare.
Reacţia Ministerului Sănătăţii nu a întârziat să apară. Ministerul a condamnat ferm campania de „dezinformare și manipulare referitoare la ineficienţa și riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public, pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale”, menţionând că autorii campaniei utilizează siglele instituţiilor fără aprobarea Ministerului Sănătăţii sau al partenerilor.
UNICEF de asemenea a reacţionat, declarând că „logo-urile aparţinând UNICEF, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și Ministerului Sănătăţii sunt folosite fără autorizare. Lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii și cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru promovarea imunizării. Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere financiar și salvează vieţile a milioane de copii. Vaccinurile protejează de rujeolă și alte boli, precum poliomielită, tetanos, rubeolă, tuberculoză, difterie și hepatită A și B. Vaccinarea este gratuită la medicul de familie.”
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a reiterat faptul că vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficiente și că se vor lua măsurile legale necesare astfel încât cei responsabili să fie trași la răspundere pentru faptele lor. Întrucât asociaţia „Pro Decizii Informate”, membră a Coaliţiei pentru Familie, a tipărit și distribuit pliantele anti-vaccinare folosind abuziv siglele celor trei instituţii, membrii consiliului director al asociaţiei, Depner Ditta, Stoian George Daniel și Iordache Dan, poartă răspundere penală, notează Digi 24.
Campania de dezinformare a fost lansată în contextul în care în Europa în anul 2017 numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 400%, situaţie considerată de OMS drept o tragedie. România se află pe primul loc în topul statelor europene cu cele mai multe cazuri de pojar înregistrate în anul 2017, fiind urmată de Italia şi Ucraina.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a arătat într-un raport despre epidemia de rujeolă din România că, din anul 2016 până la 17 februarie 2018, au fost înregistrate 16 decese și 4.881 de îmbolnăviri, toate apărute la persoane care au fost imunocompromise sau au avut alte comorbidităţi.
Pentru aprofundarea subiectului despre riscurile vaccinării și nevaccinării citiţi și „Pericolul e în vaccinuri sau în absenţa lor?”