Cazul bebelușilor decapitaţi îi revoltă pe americani împotriva avortului

132

Medicul american responsabil pentru tăierea șirei spinării bebelușilor în urma avorturilor nereușite a părăsit tribunalul în lanţuri, după ce a fost condamnat ieri pentru crime de gradul întâi, într-un caz îndelung discutat de presa americană, lucru ce a relansat dezbaterile anti-avort.

Dr. Kermit Gosnell riscă pedeapsa cu moartea, după ce a fost condamnat aseară pentru uciderea a trei nou-născuţi, pentru uciderea din culpă a unei paciente care a apelat la serviciile clinicii sale și pentru efectuarea de 21 de avorturi dincolo de limita legală de 24 de săptămâni de sarcină, scrie The Telegraph.

Dr. Gosnell și personalul său necalificat convingeau femeile care veneau la clinica sa pentru avorturi (foto jos) să nască fetuși vii, pe care ei îi omorau prin tăierea măduvei spinării cu foarfeca. „Era literalmente o decapitare", a declarat Stephen Massof, un absolvent nelicenţiat al unei școli medicale, care lucra la clinică. „Era o separare a creierului de corp", a adăugat el.

 

Pentru a-și maximiza profiturile, Dr. Gosnell, de 72 de ani, efectua avorturi și în cazul femeilor aflate în ultimul trimestru de sarcină, ce fuseseră refuzate de alte clinici din cauza stadiului înaintat al sarcinii lor. După ce regla ecograful să facă fetusul să pară mai mic, le dădea femeilor medicamente care induceau travaliul; odată ce bebelușul se năștea, era decapitat.

Unul dintre bebelușii pentru a căror ucidere a fost condamnat a fost născut la 30 de săptămâni de sarcină, când avea deja aproximativ 2,700 kg. Conform mărturiilor, nou-născutul respira și se mișca atunci când Dr. Gosnell i-a tăiat coloana și i-a pus trupul într-o pungă de plastic, pentru a fi aruncat. Medicul chiar a glumit că bebelușul respectiv era destul de mare încât ar fi putut „să mă conducă la staţia de autobuz".

Bebelușul C, o altă victimă a sa, a mișcat și a respirat timp de 20 de minute, înainte ca o asistentă să vină și să-i taie coloana vertebrală. Bebelușul D, născut în toaletă din cauza supradozei de medicamente pentru dilatarea cervixului, de asemenea, se mișca înainte de a fi ucis.

Clinica pe care o conducea Dr. Gosnell era de fapt „o capelă mortuară pentru bebeluși", „o casă a ororilor", unde resturile fetale erau lăsate împrăștiate în congelatoare, saci (foto jos) și borcane, au afirmat procurorii. „Clinica duhnea a urină de animale, din cauza pisicilor cărora li se permitea accesul liber în incintă", a reieșit dintr-un raport înaintat de marele juriu. „Mobila și cearșafurile erau pătate cu sânge. Instrumentarul nu erau sterilizat în mod adecvat. Materialele medicale consumabile nu erau aruncate; erau folosite din nou și din nou", mai preciza raportul.

Repulsie generalizată și dileme etice

Cazul acesta a generat o repulsie generalizată din partea opiniei publice americane, relansând discuţiile privind etica avorturilor. În esenţă, întrebarea ridicată de activiștii anti-avort a fost: De ce o procedură efectuată pe un bebeluș aflat în afara uterului e considerată crimă, în timp ce distrugerea fetusului aflat în uter, într-o etapă similară a sarcinii, e legală?

„Ceea ce trebuie să învăţăm din cazul Gosnell este că avortul în ultimul trimestru al sarcinii e infanticid. Infanticid legal", a afirmat jurnalistul Kirsten Powers, de la publicaţia The Daily Beast.

Susţinătorii dreptului la avort au afirmat în schimb că scopul urmărit de activiștii anti-avort – și anume accelerarea restricţiilor la nivel guvernamental împotriva avortului legal – nu vor face decât ca astfel de cazuri să prolifereze. „Astăzi s-a făcut dreptate în cazul lui Kermit Gosnell, care va plăti preţul atrocităţilor pe care le-a comis", a afirmat Ilyse Hogue, președintele organizaţiei Naral Pro-Choice America. În același timp, el a afirmat și că „politicienii care fac eforturi pentru a interzice accesul femeilor la avorturi legale nu vor face decât să le împingă în mâinile unor măcelari precum Kermit Gosnell".

În ultimele săptămâni, cazul acesta a fost citat în Congresul SUA, în vederea emiterii unei legi privind restricţionarea avorturilor peste 20 de săptămâni de sarcină (considerată vârsta la care fetusul începe să simtă durerea) și a fost, de asemenea, invocat de comitetul de acţiune politică anti-avort, în cadrul unor reclame radio menite să-l atace pe candidatul democrat la funcţia de guvernator al statului Virginia, Terry McAuliffe.

Procesul nu a adus noi argumente în lungul război din SUA privind avortul, însă a generat un puternic șoc emoţional colectiv de-a lungul celor cinci săptămâni de mărturii pline de imagini tulburătoare, scrie The New York Times.

„Sunt niște argumente vizuale pe care nimeni n-ar fi vrut să le avem vreodată", afirmă activista anti-avort Marjorie Dannenfelser. „Dar dacă le avem, haideţi să le privim. Care sunt limitele? Cât suntem dispuși să suportăm, ca societate?", a întrebat Dannenfelser.