Un jurnalist l-a provocat pe suveranul pontif, la finalul periplului său african, cu o problemă sensibilă. Ar putea prezervativele să prevină răspândirea HIV? În opinia jurnalistului, acestea ar putea constitui „o parte importantă a răspunsului”. În consecinţă, biserica nu poate și nu ar trebui să mai ignore la nesfârșit această chestiune. Problema însă nu pare să fie pe atât de simplă pe cât a sugerat jurnalistul.

Răspunsul papei, deși poate nu clarifică problema într-o manieră mulţumitoare, creează un câmp larg de reflecţie. În primul rând, papa nu a fost de acord cu modul în care a fost formulată întrebarea, apreciind-o ca „îngustă” și „parţială”. În al doilea rând, nu exclude faptul că prezervativele ar reprezenta o soluţie. Însă, din perspectiva sa, această variantă mai mult complică decât simplifică problema ridicată: „Morala bisericii la acest capitol se confruntă cu o dilemă: porunca a cincea sau a șasea? Apărarea vieţii sau relaţii sexuale care să fie deschise spre viaţă?”

Chestiunea spinoasă nu constă doar în această dilemă. Suveranul pontif este preocupat de o altă problemă, una „mai mare”, care ţine de substrat. În susţinerea poziţiei sale, pare că face o piruetă teologică, mutând discuţia spre adevărata rădăcină a relelor. Nu HIV este problema reală, ci ceea ce se întâmplă dincolo de ceea ce se vede.

Mutare de accent

„Întrebarea aceasta mă face să mă gândesc la momentul când unii L-au întrebat pe Isus: «Spune-ne, Învăţătorule, este legitim să vindeci în zi de Sabat?»” Această întrebare, centrată pe ideea „de a face ceea ce este legitim”, nu pare să fie la locul ei în condiţiile în care „malnutriţia, dezvoltarea personală, sclavia, lipsa apei potabile, sunt problemele reale”. Pe lângă acestea, papa a inclus pe „lista neagră” traficul de arme, dar și războaiele. „Aș spune să nu ne gândim dacă este legitimă sau nu vindecarea în Sabat, ci i-aș spune umanităţii: «faceţi dreptate», și când toate sunt vindecate, când nu mai este nedreptate, putem să vorbim despre Sabat.”

Răspunsul papei ar putea fi decriptat în două chei. În primul rând, pare să dea senzaţia că evită să tranșeze problema, ducând miza discuţiei în altă parte. Încearcă să sugereze că există o ierarhie a problemelor, unele fiind mai importante și mai urgente de abordat și de rezolvat. În acest timp, oamenii sunt invadaţi doar de preocupări secundare. Însă, la fel de bine, papa pare să încerce să confere mai multă profunzime abordării. Nu HIV ar trebui să fie în centrul atenţiei, ci ceea ce favorizează terenul de transmitere a acestui virus distrugător. Astfel toată dezbaterea riscă să se concentreze doar pe ceea ce maschează boala.

O chestiune globală

Problema pe care o sugerează Francisc nu are relevanţă doar pentru zonele sărace ale Africii. Exceptând proporţiile, contextul și specificul catolic legat de problema contracepţiei, problema de fond abordată de Francisc poate fi corelată și cu alte probleme care gravitează în jurul aceleiași dileme enunţate de papă. De exemplu, conform Global Health Observatory, 1,5 milioane de oameni mor anual la nivel global ca urmare a infectării cu virusul HIV. Evident, luând în calcul că o cale sigură de transmitere o reprezintă relaţiile sexuale neprotejate, se poate invoca relativ ușor că soluţia optimă ar consta într-o eventuală „dispensă” care să le permită credincioșilor catolici să iasă din capcana în care se află în prezent în privinţa contracepţiei.

În subsidiar, aceeași problemă poate fi întâlnită în cazul sarcinilor la vârsta adolescenţei. Contracepţia ar putea fi o soluţie, cred unii specialiști. În urmă cu un an, Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale solicita adoptarea unei strategii naţionale în domeniul sănătăţii sexuale. România era în mod special vizată, fiind ţara cu cel mai mare număr de naşteri la adolescente sub 15 ani, între statele membre UE. În acest sens, se invoca introducerea în mod obligatoriu în şcoli a unui program cuprinzător de educaţie sexuală, pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente, recomanda comitetul ONU. Statisticile spun că peste 23.000 de adolescente nasc anual în România.

 Unde ar putea fi soluţia?

Dacă societatea românească în ansamblul ei agreează ideea unei educaţii sexuale în perimetrul școlar, diferenţele de opinie apar în ceea ce privește abordarea. Controversele pe acest subiect au captat pentru mult timp atenţia presei. Unele ONG-uri vor o educaţie în care aspectul sexual să fie abordat de pe o platformă secularizată, liberală, construită pe premisa că oricum la vârsta adolescenţei relaţiile intime sunt în vogă. În consecinţă, singurul remediu îl reprezintă nu abstinenţa, ci protecţia. Această concepţie a fost deja implementată, de exemplu în unele licee din SUA, acolo unde elevilor li s-au distribuit prezervative. La fel, în Marea Britanie.

Problema de fond ar trebui identificată în subtext. În timp ce papa a arătat cu degetul spre o structură profund dereglată a societăţii, care nu poate fi ameliorată prin recurgere la mijloace artificiale, nici întreruperea fluxului crescând de sarcini la adolescente (în România sau oriunde în lume) nu poate fi rezolvată prin aceeași metodă. Cel puţin, aceasta este vocea venită din mediile religioase. „Prin educaţie sexuală, specialiștii înţeleg tehnica actului sexual, protejarea de anumite maladii și planificarea sarcinilor. Niciodată însă (sau de prea puţine ori), ei nu înţeleg și nu recomandă: disciplinarea sentimentelor, castitatea și ceea ce este cel mai important – respectul pentru persoana celuilalt/celeilalte”, afirmă pr. prof. dr. Vasile Răducă, în Ghidul creştinului ortodox de azi.

Substratul este același. Soluţiile sugerate sunt similare, fie că este vorba de Africa sau de România. Însă și într-o parte, și în alta problema nu poate fi rezumată doar la o boală sau la o sarcină nedorită, ci și la efecte de ordin emoţional și la schimbări de perspectivă asupra vieţii de familie. Adică rezolvarea unei situaţii prezente nu înseamnă neapărat și salvarea viitorului. „Pot exista cazuri speciale în care se justifică folosirea prezervativului”, părea să deschidă Benedict al XVI-lea poarta unui update așteptat de mulţi. „În schimb, acesta nu este modul cel mai potrivit de a combate SIDA. Este nevoie de o umanizare a sexualităţii”, spunea predecesorul lui Francisc. Poate fi abordarea din care să derive și soluţia diminuării sarcinilor la adolescentele din spaţiul românesc.