Etica Facebook, redusă la filmele cu decapitări

179

Nu multe lucruri bune se mai spun despre Facebook, după ce Mark Zuckerberg a luat o decizie ce a șocat opinia publică.

Facebook a ridicat o interdicţie temporară, impusă în luna mai, de a interzice postarea videoclipurilor violente. Decizia din mai a fost luată după ce utilizatorii au depus plângeri în urma unui clip care arăta decapitarea unei femei din Mexic, care își înșelase soţul. Videoclipul respectiv a fost șters de pe site, iar postarea altora a fost stric interzisă. Acum site-ul a revenit asupra diciziei și permite din nou postarea de clipuri extrem de violente.

Compania și-a motivat decizia spunând că „Facebook a fost pentru mult timp un loc unde oamenii vin pentru a-și împărtăși experienţele, mai ales atunci când este vorba despre evenimente controversate, precum abuzuri ale drepturilor omului, acte de terorism sau altele. Oamenii postează videoclipuri cu astfel de lucruri pentru a le condamna. Dacă le-ar celebra, sau ar încuraja acţiunile din ele, atunci abordarea noastră ar fi diferită", citează CNN.

Decizia nu pare să aibă niciun sens, din moment ce Facebook are în continuare o politică foarte strictă ce interzice nuditatea, utilizarea drogurilor și pornografia. Aceste măsuri sunt atât de restrictive încât de mai multe ori s-a întâmplat ca anumite conturi să fie închise după ce utilizatorii au pus poze în care apăreau mame alăptând copii. După aceste incidente părea că Facebook se ferește prea mult să nu provoace daune utilizatorilor, impunând o etică poate exagerată. Însă după decizia luată marţi, care pare să vină în contradicţie cu celelalte politici ale site-ului, s-a ales praful de această etică. Noile condiţii stipulează că vor fi șterse doar acele fotografii și videoclipuri care „glorifică violenţa", pe lângă cele care expun nuditate, în orice formă sau context, scrie BBC.

Utilizatorii, bulversaţi, nici nu știu ce să mai creadă despre mult iubita reţea socială, care tocmai a dezamăgit foarte multă lume, arătând nu doar că nu are capacitatea de a face diferenţa între o acţiune de alăptare a unui bebeluș și decapitarea unei persoane, ba chiar judecând că decapitarea este în regulă de împărtășit între utilizatori, dar alăptarea nu. Motivaţia că aceste videoclipuri ar fi puse doar dacă acţiunea este condamnată de utlizatori, iar că toate comentariile care ar apărea la o asemenea postare vor fi strict moderate, este foarte slabă, din moment ce în continuare rămân probleme nerezolvate pe site, precum pagini sau grupuri cu trimitere la pedofilie sau violenţă domestică.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a reacţionat imediat ce a auzit știrea, scriind pe Twitter că „este iresponsabil din partea Facebook să posteze videoclipuri cu decapitări, în special fără niciun avertisment. Trebuie să le explice părinţilor îngrijoraţi de ce au luat această decizie", citează Telegraph. Părinţii și-au exprimat îngrijorarea, mai ales că regulile site-ului spun că orice copil cu vârsta împlinită de 13 ani poate să își facă un cont. În urma scandalului iscat, reprezentanţii Facebook au declarat că se vor gândi să pună avertismente pentru acest tip de conţinut. Cam acesta este felul în care expune și Youtube videoclipuri violente, dându-le o „valoare de știri".

„Deși per total politica site-ului este clar ipocrită", Bianca Bosker, jurnalist la Huffington Post, vede și o posibilă parte bună a lucrurilor. Și anume că schimbarea ar putea promova discursul liber și politic pe site. Activiștii, în special cei care operează în ţări în care presa nu este liberă, au ajuns să se bazeze pe site-urile de socializare, pentru a documenta și a răspândi abuzurile și atrocităţile care se întâmplă la ei în ţară. Aceste grupuri oricum au de înfruntat cenzura guvernului și nu ar mai avea nevoie și de cenzură pe aceste site-uri.

Pe de altă parte, impactul vizual al unor asemenea clipuri este greu de șters cu buretele. „Nu ia decât câteva secunde de expunere la un asemenea material grafic pentru a lăsa o urmă permanentă, mai ales asupra unei minţi tinere", a declarat dr. Arthur Cassidy, psiholog. „Cu cât materialul este mai grafic și mai „colorat", cu atât este mai distructiv din punct de vedere psihologic", citează BBC.