Legea morţii asistate răscolește Marea Britanie

901

În Marea Britanie, discuţia cu privire la proiectul de lege care ar legaliza moartea asistată a luat proporţii. Proiectul de lege fost dezbătut vineri în Camera Lorzilor, timp de 10 ore. Liderii religioși nu au stat departe de dezbatere. Surprinzător, nu toţi au fost de aceeași parte a baricadei.

Nu este pentru prima dată când este promovat acest proiect de lege. În urmă cu un an, preşedintele Comisiei pentru Moartea Asistată, lordul Falconer, împreună cu alte câteva grupuri de presiune, printre care Dignity in Dying au cerut schimbarea legii în ceea ce priveşte situaţia bolnavilor terimnali, însă propunerea a fost respinsă. Anul acesta, această propunere de lege a fost din nou promovată prin iniţiativa personală a lordului Falconer, deşi nu contează pe sprijinul oficial al niciunui partid, notează sociedad.elpais.com.

Vineri a avut loc prima dezbatere asupra propunerii, care din punct de vedere legislativ se află în faza celei de-a doua citiri, urmând faza trecerii ei prin comitete şi apoi celei de-a treia citiri înainte de a fi votată. În cazul în care ar fi aprobată, va trece prin Camera Comunelor, unde se crede că va fi respinsă. Propunerea de lege a lui Falconer se bazează pe legea din Oregon, SUA, din anul 1997, care potrivit lui funcţionează foarte bine, fără să fi înregistrat abuzuri sau alte situaţii neplăcute.

Legea nu se referă la eutanasie în sensul larg al cuvântului, nici la eutanasia voluntară şi nici la cea involuntară. Legea vizează moartea asistată care presupune că pacienţii majori, sănătoşi din punct de vedere psihic şi care nu mai au mai mult de 6 luni de trăit, pot alege să-şi încheie viaţa. Pentru aceasta este nevoie de consimţământul a doi medici, care îi prescriu pacientului medicamentul letal, pe care şi-l va administra el însuşi.

În timp ce unii susţin propunerea, alţii sunt împotriva ei, printre care şi majoritatea liderilor religioşi. Pentru aceştia, proiectul, dacă va fi aprobat, va avea efecte negative asupra bunăstării oamenilor şi va modifica natura şi structura societăţii, potrivit christiantoday.com.

Printre cei care susţin propunerea se află fostul comisar de poliţie, Ian Blair, fostul director al BBC, John Birt, fostul director general al Age Concern, Sally Greengross, fostul arhiepiscop de Canterbury, George Carey, şi alţii. Printre cei care sunt împotriva morţii asistate se află jucătorul paralimpic Tanni Grey-Thompson, arhiepiscopul de York, Dr. John Sentamu, fostul şef al armatei, premierul britanic, David Cameron, notează The Guardian.

Argumentele din discuţie

Pe lângă argumentele pro şi contra, atât unii susţinători, cât şi împotrivitorii legii morţii asistate au spus experienţele personale sau ale celor apropiaţi pentru a-şi justifica poziţia. Jeremy Beecham, membru al Partidului Laburist şi Janet Royall, din Camera Lorzilor, spuneau vineri că partenerii lor, care au murit de boli grave, şi-ar fi dorit, dacă mai erau în viaţă, ca ei să susţină acest proiect de lege.

Pe de altă parte, Jane Campbell, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, a luat cuvântul din scaunul cu rotile şi ajutată de respiraţia artificială pentru a spune că îi este frică de faptul că în cele mai grele şi vulnerabile momente, ar putea fi tentată să se folosească de această lege.

Mi-am petrecut toată viaţa căutând metode pentru a-i ajuta pe cei care se află în situaţii dificile să nu se simtă rău şi neputincioşi, să nu se considere o povară. Această lege ar aduce înapoi temerile şi concepţiile persoanelor cu dizabilităţi sau cu boli terminale, pe care am luptat să le înlătur.

Jane Campbell

Profesorul olandez, Theo Boer, fost susţinător al eutanasiei în Olanda şi academician în cadrul Universităţii Utrecht care, începând cu anul 2005, a fost membru al comisiei de monitorizare a deceselor prin eutanasiere, declara următoarele într-un mesaj adresat Marii Britanii: „Nu faceţi aceeaşi greşeală ca în Olanda, unde eutanasierea a devenit atât de larg răspândită încât este pe cale să devină un mod implicit de a muri pentru bolnavii de cancer”, potrivit lifenews.com.

Se pare că susţinătorii acestei legii în alte ţări, Olanda în acest caz, îşi dau seama de greşeala pe care au făcut-o. Unul dintre cei mai mari susţinători ai eutanasierii din Olanda, psihiatrul Boudewijn Chabot, spunea că această lege are o direcţie greşită. Deşi se credea că nu se va abuza de eutanasie, experienţa în domeniul deceselor asistate în Olanda şi Belgia ar trebui să determine autorităţile să ia poziţie fermă împotriva acestei legi.

Printre argumentele celor care susţin acest proiect de lege şi care au participat în campania Dignity in Dying este şi acela că legea ar permite oricărei persoane bolnave să-şi încheie viaţa în momentul în care hotărăşte să nu mai sufere în mod nenecesar. Potrivit sondajelor, aproximativ 70%-80% dintre britanici sprijină această iniţiativă.

De asemenea, susţinătorii proiectului de lege cred că a priva un pacient cu o boală terminală de posibilitatea morţii asistate, ar presupune violarea drepturilor sale. Pentru ei, nici argumentul financiar nu este de neglijat; a menţine în viaţă un bolnav în faza terminală presupune o cheltuială enormă, iar dacă acesta nu doreşte să mai trăiască, nu exită motiv pentru care să se cheltuie aceşti bani.

Cei care sunt împotriva acestui proiect de lege, printre care şi unii lideri religioşi, susţin că viaţa este un dar de la Dumnezeu şi numai El poate hotărî când trebuie să se încheie aceasta. Mai mult decât atât, ei spun că dacă acest proiect de lege s-ar aproba, pacienţii în fază terminală ar avea de suferit. Bolnavii care se simt inutili pot considera că a continua să trăiască ca poveri pentru familie  denotă o atitudine egoistă. În locul acestui proiect de lege, opozanţii susţin varianta îngrijirilor paliative, ceea ce ar oferi într-adevăr pacienţilor posibilitatea de a muri cu demnitate, potrivit christiantoday.com.

Liderii religioşi şi organizaţiile religioase protestează împotriva acestui proiect. Biserica Catolică din Regatul Unit, de asemenea, se opune morţii asistate. Într-un mesaj adresat catolicilor din Irlanda, Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor, Papa Francisc spunea: „Chiar şi cel mai slab şi vulnerabil, bolnavul, bătrânul, cel nenăscut încă şi săracul sunt capodoperele creaţiei lui Dumnezeu, create după chipul Său, cu scopul de a trăi veşnic şi care merită cea mai mare reverenţă şi respect.”