Pericolele ascunse în produsele de îngrijire zilnică

1892

Le folosești în fiecare zi, iar unora le-ai rămas fidel de ani buni - sunt produsele de îngrijire care te fac să te simţi curat, sănătos și atrăgător. Însă unele dintre acestea conţin chimicale care, în timp, produc reacţii extrem de nocive pentru organism.

Compusul 1,4-dioxane poate produce iritaţii, reacţii toxice la nivelul organelor și poate conduce la dezvoltarea cancerului, avertizează reprezentanţii organizaţiei Safe Cosmetics. Substanţa este prezentă în produsele care fac spumă, precum săpunul lichid, spuma de baie sau șampoanele. Pe lista ingredientelor, însă, 1,4-dioxane nu este afișat, deoarece compusul rezultă în urma adăugării în compoziţie a oxidului de etilenă, folosit pentru diminuarea durităţii altor ingrediente precum lauril sulfat de sodiu. Despre oxidul de etilenă s-a demonstrat că poate favoriza apariţia cancerului la sân.

Unele produse de îngrijire pot conţine metale grele care cresc gradul de toxicitate la nivelul sistemului nervos și dăunează grav sistemului imunitar și fertilităţii. Cel mai adesea, metalele se regăsesc în pasta de dinţi cu efect de albire, ojă colorată, fard de obraz, produse pentru buze, anticearcăn sau deodorante. Ele apar pe lista ingredientelor sub denumiri precum hexametofosfat de sodiu, acetat de plumb, thimerosal sau ulei hidrogenat din seminţe de bumbac. Uneori însă, deși nu sunt trecute pe ambalaj, metalele ajung în compoziţia produsului prin contaminare.

Expunerea la toluen crește toxicitatea la nivelul organelor și a sistemului imunitar, irită plămânii și poate provoca tulburări în dezvoltarea fătului, potrivit Enviormental Working Group. Unele studii au arătat că toluenul poate crește riscul limfomului malign. Cel mai adesea, toluenul se regăsește în oje colorate și produse de păr.

MEA, DEA și TEA sunt compuși cunoscuţi sub denumirea de etanolamine (ethanolamine). Aceștia pot fi regăsiţi în parfumuri, în produsele cosmetice precum bazele de machiaj, mascara, farduri, dar și în cele de îngrijire: vopsea de păr, spumă de ras, balsam de păr și loţiuni de plajă. Etanolaminele au fost asociate cu dezvoltarea cancerului (în special cel de ficat) și creșterea toxicităţii la nivelul organelor. Din fericire, folosirea DEA (dietanolamina) în produsele cosmetice este interzisă de Comisia Europeană.

Pe lista ingredientelor toxice din produsele de îngrijire mai pot fi adăugaţi parabenii, asociaţi cu dezvoltarea riscului de cancer la sân și apariţia disfuncţiilor endocrine. Ftalaţii din săpunuri, oje și fixativ pot provoca probleme de fertilitate și anomalii genitale la nou-născuţi, iar triclosanul poate deregla echilibrul hormonal. De asemenea, formaldehidele sunt considerate cancerigene pentru oameni, de Agenţia către Internaţională de Cercetare a Cancerului.

Citirea cu atenţie a listei ingredientelor și cunoașterea strategiilor de identificare a produselor contaminate cu substanţe toxice devine cu atât mai importantă, cu cât zilnic suntem expuși contactului cu acestea. De exemplu, o femeie „poartă” nu mai puţin de 515 chimicale, potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, scrie Reuters.