Frank Van Den Bleek: „Sunt un pericol pentru societate. Eutanasiaţi-mă!”

1232

În urmă cu trei ani, Frank Van Den Bleeken le-a cerut autorităţilor belgiene să-i acorde dreptul de a fi eutanasiat. Bărbatul, condamnat dintr-o închisoare din Belgia pentru viol în serie și crimă, făcuse această solicitare după ce s-a declarat un pericol irecuperabil pentru societate. În luna septembrie 2014, moartea lui a fost programată pe 11 ianuarie 2015.

Belgianul în vârstă de 50 de ani este un violator în serie și a înaintat această cerere după 30 de ani de închisoare. Aducerea la îndeplinire a acestei cereri, pe lângă faptul că deschide controversa dreptului la moarte, aduce la lumină și un subiect adesea evitat: indiferenţa faţă de bolile mintale în rândul infractorilor.

Belgia este una dintre ţările în care, începând cu anul 2002, eutanasierea este legală, iar din 2013 a fost legalizată și eutansierea copiilor bolnavi incurabil. În medie, 1.400 de persoane aleg anual să fie eutanasiate, deși în 2013 s-a atins un record de 1.807 cazuri. Problemele etice și morale au fost dezbătute pe larg în nenumărate ocazii. Situaţia lui Frank, însă, este diferită, deoarece el nu este bolnav incurabil și este și deţinut.

O poveste de viaţă tulburătoare

Istoria tumultuoasă a belgianului începe în 1989, când a fost găsit vinovat pentru violarea și uciderea unei tinere de 19 ani. Considerat instabil mintal și iresponsabil pentru fapta criminală, a fost închis pentru 7 ani într-un institut psihiatric. Timpul petrecut acolo nu i-a îmbunătăţit sănătatea mintală, de vreme ce, la câteva săptămâni de la eliberare, a atacat alte 3 persoane (de 11, 17 și 29 de ani). În urma acestor atacuri a fost închis pe perioadă nedeterminată.

În sistemul juridic din Belgia, pedeapsa cu închisoarea pe viaţă se aplică doar în cazul unei crime, iar infractorul poate să ceară eliberarea după 15 ani. Astfel, după 30 de ani, Frank are dreptul să ceară să fie eliberat, dar și-a negat acest drept motivând: „Sunt un pericol pentru societate. Ce alternative am? Ce rost are să stau aici până la sfârșitul vieţii și să putrezesc încet-încet? Prefer să fiu eutanasiat.”

Frank îndură de mulţi ani un chin sufletesc teribil, conform spuselor lui. Acest fapt este susţinut și de un număr de medici și psihologi, care au concluzionat că Frank trăiește o suferinţă insuportabilă. „Dacă oamenii comit un abuz sexual, ajutaţi-i să își rezolve problemele. Doar închiderea lor nu ajută pe nimeni: nici persoana în cauză, nici societatea, nici victimele”, declara Frank într-un interviu. Mai mult decât atât, belgianul a făcut cerere să fie transferat la un centru psihiatric de specialitate din Olanda, dar ministerul justiţiei a refuzat. Se înţelege că a fost o vreme când Frank spera să se însănătoșească.

Reacţii

Vestea că Frank avea să fie eutanasiat pe 11 ianuarie a stârnit dispute aprinse, cu argumente grele din partea ambelor tabere. Familiile victimelor și o parte a opiniei publice au convingerea că Frank nu merită să moară cu demnitate, ci „să putrezească în celula lui”. O altă părere, împărtășită de mulţi, este că moartea lui Frank ar fi o ușurare pentru sistem și plătitorii de taxe.

Într-un interviu acordat BBC, Rebbea Roache, profesor de filosofie la Universitatea din Londra, consideră eutanasierea un tratament medical, la care orice deţinut are dreptul, afirmând că, din acest punct de vedere, Frank Van Den Bleeken ar trebui tratat ca un cetăţean liber.

De cealaltă parte a baricadei, în cadrul aceluiași interviu, Daniel Sokol (avocat și etician medical) este de părere că a-i permite să moară unui deţinut care nu este bolnav incurabil este foarte aproape de pedeapsa cu moartea. Mai mult decât atât, Sokol declara a-i îndeplini dorinţa de moarte lui Frank nu reprezintă respectarea autonomiei lui, ci abandonarea lui.

Epilog

În cele din urmă, pe 6 ianuarie, medicii care îl tratează pe Frank au decis să nu continue cu procedura de eutanasiere, pe motive legale, iar belgianul urmează să fie transferat într-un centru terapeutic specializat din Olanda.

Dacă moartea lui Frank ar fi creat un precedent pentru alţi deţinuţi (15 au depus cereri în urma confirmării iniţiale de eutanasiere a lui Frank), supravieţuirea lui a produs o schimbare în sistemul de închisori al Belgiei. Având în vedere că acesta a fost foarte aproape să fie eutanasiat din cauza suferinţei psihice, Belgia plănuiește să introducă o instituţie specială pentru deţinuţii pe termen lung.

Foto: YouTube