Guvernul canadian face un pas spre legalizarea eutanasiei

108

Adunarea Naţională din Quebec a votat ieri Actul 52, privind eutanasia. Guvernul canadian face, astfel, încă un pas către dezincriminarea eutanasiei ca „ajutor medical pentru moarte".

Membrii Adunării Naţionale din Quebec au participat ieri la cea de-a doua audiere privind sinuciderea asistată și și-au exprimat, în raport de 84 la 26, votul de principiu pentru eutanasie. Nu au existat abţineri.

Discuţiile din guvern nu reflectă opinia publică din Canada. Un sondaj pe aproape 500 de rezidenţi canadieni, efectuat de Abingdon Research, a relevat că 47% dintre canadieni consideră că Actul 52 mai necesită studiu înainte de promulgare. Nu mai puţin de 14% au spus că nu sunt deloc de acord cu acest act. Doar 35% s-au declarat în favoarea documentului care ar legaliza eutanasia.

Actul 52, intitulat „Un document privind respectarea îngrijirii la sfârșitul vieţii" a fost propus ca urmare a iniţiativei unui comitet guvernamental care cerea, în 2012, legalizarea eutanasiei. Sute de medici canadieni au format o alianţă de răspuns, prin intermediul căreia și-au exprimat dezacordul faţă de legalizarea eutanasiei, numind administrarea injecţiei letale la cerere „nu o formă de îngrijire, ci mai degrabă încheierea oricărei îngrijiri."

„Quebec nu are jurisdicţia să facă ceea ce ei spun că vor să facă", a declarat Alex Schadenberg, director executiv al organizaţiei Euthanasia Prevention Coalition, pentru LifeSiteNews.com. „Ei vorbesc despre legalizarea eutanasiei redefinite ca 'tratament medical' însă, de fapt, lucrează la Codul Penal", a mai adăugat Schadenberg. El a precizat, totodată, informaţii potrivit cărora legea pro-eutanasie, aprobată în ţări precum Belgia sau Olanda, ar trebui să ţină cont și de faptul că mediul în care este practicată este unul viciat. În partea flamandă a Belgiei, circa 32% din eutanasii au fost efectuate fără să aibă la bază o cerere explicită din partea pacientului, spune Schadenberg, citând un studiu CMAJ din iunie 2010. Și aceasta în condiţiile în care numai 52,8% dintre eutanasieri sunt raportate autorităţilor, după cum informează un alt studiu, publicat de BMJ în octombrie 2010.