În ciuda opoziţiei medicilor, politicienii cer legalizarea eutanasiei

160

Nici nu s-au stins încă reacţiile după legalizarea eutanasiei minorilor în Belgia, că o altă ţară îşi anunţă intenţia de a legaliza sinuciderea asistată. Parlamentarii britanici au dat undă verde unui proiect de lege care urmăreşte legalizarea eutanasiei, în ciuda unui aviz negativ din partea Colegiului Regal al Medicilor din Anglia.

Proiectul a fost redactat de Lord Charles Falconer, membru al Partidului Laburist şi, în cazul în care va fi votat ca lege, ar da medicilor posibilitatea de a recomanda şi/sau administra medicamente care să scurteze viaţa bolnavilor „adulţi în deplinătatea facultăţilor mintale", dar cărora li s-a spus că mai au numai şase luni sau mai puţin de trăit. Proiectul va ajunge în Parlament în lunile următoare.

Parlamentarii nu au ţinut cont de opoziţia exprimată de specialiştii ce fac parte din Colegiul Regal al Medicilor, care s-au exprimat şi individual prin 80 de solicitări formulate nominal.

Decizia lor de a nu susţine legalizarea eutanasiei, din cauza aspectelor morale, dar şi din considerente care ar afecta relaţia medic-pacient, reflectă şi opinia a 70% dintre medicii care s-au exprimat în cadrul unui sondaj de opinie. Astfel, 70% dintre cei chestionaţi sunt de părere că medicii ar trebui să se opună în continuare acestui proiect de lege.

În prezent, eutanasia este ilegală în toate cele patru ţări ce alcătuiesc Marea Britanie: Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Discuţiile despre acceptarea şi legalizarea eutanasiei au origini vechi, încă din 1935 existând un ghid cu privire la sinuciderea asistată şi o Societate Voluntară pentru Eutanasie.

În luna februarie, Parlamentul Belgiei votase legalizarea eutanasiei copiilor cu boli terminale, devenind a doua ţară din lume, după Olanda, care permite eutanasierea minorilor.