Care sunt copiii predispuși la dezvoltarea unor forme de retard mintal

57

O întreagă paletă de dizabilităţi psihice pare a afecta tot mai mulţi nou-născuţi în ultima perioadă, condamnându-i fără drept de apel la o viaţă de neputinţă și dependenţă.

Pe baza datelor privind un număr de 2,5 milioane de copii născuţi în Suedia în intervalul 1982 – 2007, studiul recent al profesorului Sven Sandin de la Colegiul King din Londra arată că nou-născuţii concepuţi prin metoda fertilizării in vitro (FIV) prezintă un risc crescut de a se naște cu o anumită formă de retard mintal faţă de cei veniţi natural pe lume.

Se pare că metoda ce presupune microinjecţia directă a unui spermatozoid în ovocit, folosită în jumătate dintre cazurile FIV, este cea care determină creșterea cu 51% a riscului de apariţie a retardului mintal, în raport cu celelalte cazuri de fertilizare artificială, informează Mediafax.

Studiul concluzionează, pe de altă parte, că procedura tradiţională FIV exclude acest risc, menţionând totodată că tehnicile de inseminare artificială nu favorizează apariţia unor tulburări comportamentale fundamentale, precum autismul.