Congelarea ovulelor a devenit o modă periculoasă

875

Doctorii specialişti în tratarea infertilităţii şi-au schimbat opinia faţă de practica controversată a congelării ovulelor pentru fertilizări efectuate după mai mulţi ani de la recoltare, încurajând femeile tinere să apeleze la practica controversată, chiar şi atunci când acestea nu au probleme medicale.

Medicii de la Societatea Americană pentru Medicină Reproducătoare au declarat recent că practica nu mai este exprimentală şi că poate fi efectuată pe scară largă. O declaraţie pe larg în acest sens va fi făcută luni.

În Statele Unite ale Americii, fenomenul a luat o asemenea amploare, încât femeile apelează la congelarea ovulelor din proprie dorinţă, nu doar ca ultimă măsură pentru a avea copii, la o vârstă înaintată. Astăzi, femeile tinere aleg ca, după absolvirea studiilor să congeleze câteva ovule, să aibă o carieră de succes şi abia după mulţi ani să devină mame.

Metoda congelării ovulelor a fost mult timp controversată, deoarece experţii nu au prea multe date pentru a şti cât de sigură este în timp această metodă. De aceea, medicii au recomandat procedura numai femeilor care prezintă riscul de a fi infertile sau care urmează un tratament de chimioterapie, care induce infertilitatea.

Până în prezent, copiii născuţi din ovule congelate par sănătoşi, iar femeile de 40-50 de ani au aceleaşi şanse de a naşte un copil ca cele de 20-30 de ani. Experţii avertizează însă că procedeul creează speranţe false femeilor, care consideră că astfel pot întârzia ceasul biologic.

Metoda este încă una cu multe riscuri cunoscute şi puţine avntaje pe termen lung, avertizează Amy Allina de la Asociaţia Naţională pentru Sănătatea Femeilor, intervievată de NPR.