Episcopii polonezi numesc fertilizarea in vitro sora mai mică a eugeniei

62

O scrisoare a episcopilor catolici din Polonia adesată legislativului polonez condamnă practica fertilizării in vitro ca fiind "sora mai mică a eugeniei".

   

    Biserica Romano Catolică din Polonia a luat poziţie împotriva metodei fertilizării in vitro într-o scrisoare care precede o dezbatere parlamentară pe această temă. "Metoda in vitro presupune costuri umane uriaşe. Pentu a naşte un copil… multe fiinţe umane trebuie să moară în diferite stagii ale procesului medicale," se arată în scrisoarea citată de Reuters.

    Documentul conţine şi o aluzie indirectă la practica eugeniei, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin intermediul căreia naziştii urmăreau să consolideze ceea ce numeau puritatea rasei germane. Principala obiecţie a episcopilor este că "metoda fertilizării in vitro impune o "selecţie" a embrionilor, "ceea ce înseamnă a-i omorî" pe cei mai slabi.

    Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Pawel Gras s-a declarat surprins de "încercările Bisericii de a pune presiune şi de a şantaja legislativul." El a precizat totodată că aceste încercări ar putea avea efectul invers celui scontat, "adică (…) vor accelera lucrările parlamentului" şi că probabil documentul în favoarea fertilizării in vitro "va fi aprobat anul acesta."

    Declaraţiile episcopilor au venit la doar două săptămâni după ce Biserica Catolică a criticat acordarea premiului Nobel pentru Medicină pionierului fertilizării in vitro, Robert Edwards.