Marea Britanie, gata să aprobe familiile cu trei părinţi

116

În Parlamentul britanic a ajuns zilele acestea un proiect de lege care permite părinţilor care apelează la procedura fertilizării in vitro să solicite material genetic de la o a treia persoană.

Procedura foarte controversată presupune folosirea unui ovul de la o a doua femeie, cu singurul scop de a evita îmbolnăvirea copilului de o boală mitocondrială care i-ar putea pune sănătatea sau viaţa în pericol.

Efectele bolilor mitocondriale pot fi destul de variate, deoarece distribuţia ADN-ului defectuos poate varia de la un organ la altul. Mutaţiile care la o persoană pot cauza boli de ficat pot, la altă persoană, să cauzeze o boală a creierului. Alte defecte au impact asupra funcţionalităţii mitocondriei şi poate avea un efect negativ asupra întregului organism.

Din punct de vedere etic, procedura este considerată primul pas pe drumul ingineriei genetice şi eugeniei. De asemenea, nu se ştie încă ce statut va avea cea de-a treia persoană, părinte biologic, dar care nu face parte din familia în care va veni copilul, afirmă bioeticienii, citaţi de Russia Today.

Varianta finală a proiectului de lege va fi discutată în Parlament, la sfârşitul anului 2014.