Premieră medicală: plămâni umani creaţi în laborator

269

Cercetătorii de la University of Texas Medical Branch au creat primii plămâni umani în laborator, o descoperire ce ar putea revoluţiona procedurile medicale de transplant pulmonar.

Cercetătorii de la University of Texas Medical Branch au creat primii plămâni umani în laborator, o descoperire ce ar putea revoluţiona procedurile medicale de transplant pulmonar.

Experţii au folosit plămânii a doi copii care au murit, cel mai probabil în urma unui accident de mașină, a explicat cercetătoarea Joan Nichols pentru CNN. Din cauza traumei suferite, organele nu mai puteau fi folosite pentru transplant.

Unul dintre plămâni a fost folosit pentru alcătuirea structurii scheletice din colagen și elastină. Din celălalt plămân specialiștii au prelevat celule pulmonare pe care le-au amplasat în mulajul format anterior. Întreaga construcţie a fost plasată timp de patru săptămâni într-un recipient umplut cu un lichid bogat în nutrienţi care ajută la creșterea celulară. La sfârșitul acestei perioade, noul plămân uman realizat în laborator a fost gata. Ulterior, ei au mai creat un plămân, folosind organele prelevate de la alţi doi copii care au murit.

Organele astfel create seamănă foarte mult cu plămânii umani reali. Cu toate acestea, cei artificiali se disting printr-o culoare mai rozalie, sunt mai moi și mai puţin denși, susţine Nichols.

Abia peste 12 ani pacienţii umani ar putea beneficia de procedura de transplant folosind plămâni creaţi în laborator, preconizează Nichols. Primul pas va fi testarea organelor artificiale pe porci.

Reușita inedită a fost realizată anul trecut, însă cercetătorii nu s-au grăbit să anunţe vestea până nu au obţinut rezultatele promiţătoare. „Ne-a luat un an pentru a dovedi că am făcut o treabă bună. Nu alergi imediat să spui lumii că ai ceva minunat, până nu ţi-ai dovedit că, într-adevăr, ai ceva uimitor", adaugă Nichols, citată de ABC Local

Procedura de creștere a plămânilor umani artificiali a fost dezvoltată de experţii de la University of Texas Medical Branch  în anul 2010. Încă de atunci, unul dintre autorii principali ai studiului, dr. Joaquin Cortiella, sublinia dificultatea acestui demers: „În ceea ce privește diferitele tipuri de celule, plămânul este poate cel mai complex dintre toate organele — celulele din apropierea intrării sunt foarte diferite de cele din interiorul plămânului."

Foto: Youtube/CNN