S-a decis: Se vor naște primii copii cu ADN din 3 surse

598

Marea Britanie va deveni prima ţară-gazdă a acestor copii, după ce Camera Lorzilor a urmat exemplul Camerei Comunelor și a votat, cu 280 de voturi pentru și 48 împotrivă, aprobarea modificării anumitor legi, pentru a permite clinicilor de fertilitate să deruleze noua procedură de fertilizare in vitro, scrie The Guardian.

Procedura le va permite femeilor purtătoare de gene pentru anumite boli mitocondriale – boli genetice și incurabile – să aibă copii fără să îi expună la acest risc. Se pare că, la nivel mondial, 1 din 6.500 de copii are o formă de boală mitocondrială, care nu se poate transmite decât de la mamă la copil, scrie The Atlantic.

Mitocondriile sunt organite celulare întâlnite în toate tipurile de celule eucariote. Ele sunt denumite și „uzinele energetice ale celulei”, deoarece produc energia necesară organismelor. Mitocondriile conţin propriul ADN, care nu afectează caracteristicile fizice sau psihice transmise la copil, ci conţine informaţia genetică necesară pentru sinteza enzimelor respiratorii. Dacă acest ADN este defect, poate duce la multiple probleme la copil, precum probleme neuronale, cardiace, orbire, boala Leigh, diabet, sindromul Barth și altele. Prin procedura de fertilizare cu trei donatori, se înlocuiește ADN-ul mitocondrial defect de la mamă cu unul sănătos, de la o donatoare.

Citiţi mai multe despre acest subiect aici.

Unul dintre lorzi, romano-catolic, a cerut ca votul să se anuleze, nefiind clar dacă amendamentul este legal sau nu. Intervenţia sa a venit în urma unei scrisori deschise a 50 de parlamentari europeni care au cerut Comisiei Europene să verifice dacă Marea Britanie este în concordanţă cu legea UE. Aceștia consideră că un amendament la legislaţia actuală ar „viola standardele fundamentale ale demnităţii umane și ale integrităţii unei persoane”. Separat, un alt grup de parlamentari, de data aceasta italieni, le-au cerut lorzilor englezi să pice propunerea, spunând că donarea mitocondrială ar putea avea consecinţe „neprevăzute și incontrolabile” și că inevitabil „va afecta întreaga specie umană”, citează The Guardian.

În schimb, Robert Meadowcroft, director executiv al organizaţiei caritabile Distrofia Musculară UK, spune că rezultatul votului va schimba vieţile femeilor care trăiesc cu acest defect genetic și care acum vor avea șansa să nască copii sănătoși, eliminând problema pentru generaţiile viitoare.

Printre cei care și-au mai exprimat opinia în faţă Camerei Lorzilor se numără și lordul Winston, care este și expert în fertilitate și care a admis că tratarea primilor pacienţi va însemna „un pas în întuneric”, dar că acest lucru a fost valabil pentru toate tehnologiile reproductive avansate care astăzi sunt acceptate. Și, adresându-se celor care își fac griji că amendamentul deschide calea către ingineria genetică a bebelușilor, lordul Viscount Ridley a spus că amendamentul nu se va aplica decât în cazul câtorva boli foarte grave. Desigur, aceleași asigurări au fost date de fiecare dată când o ţară a legalizat eutanasia și se dau în continuare de fiecare dată când o barieră este dărâmată, cum a fost și cazul legalizării eutanasiei la minori. Experienţa a arătat că aceste legi sunt laxe, oferă loc de interpretare și nu se ţine cont de ele.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.