Studiu: Fertilizarea în vitro crește riscul de malformaţie la naștere

533

Copiii concepuţi prin fertilizare în vitro (FIV) au cu o treime mai multe șanse de a prezenta malformaţii la naștere decât copiii concepuţi natural, potrivit unui studiu.

Potrivit studiului, pentru mai mult de 124.000 de copii născuţi prin tehnica FIV – procesul prin care ovulul mamei este fertilizat în afara corpului şi apoi transferat în uterul ei – sau cei născuţi prin tehnica ICSI – în care un singur spermatozoid este injectat direct in citoplasma ovocitului – riscul de a avea un defect de naştere a fost de 37 % mai mare decât în cazul copiilor concepuţi natural.

Riscul de a prezenta o malformaţie este crescut în cazul organelor genitale, al scheletului, al sistemului digestiv sau al sistemului nervos,

Cu toate acestea, studiul – ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Fertility and Sterility – nu indică motivul pentru care tratamentele de fertilizare sunt corelate cu un risc mai mare de malformatii congenitale sau dacă tehnologia în sine este responsabilă.

Doctorul Zhibin Hu de la Universitatea de Medicină Nanjing împreună cu colegii săi au colectat rezultatele de la 46 de studii care au comparat numărul malformaţilor congenitale la copiii concepuţi prin tehnica de fertilizare in vitro cu copii concepuţi în mod natural.

„Copii concepuţi prin FIV şi / sau ICSI prezintă un risc semnificativ crescut de malformaţii congenitale, şi nu există nici o diferenţă de risc între copiii concepuţi prin fertilizare in vitro şi / sau ICSI," afirmă echipa cercetării, potrivit Reuers.

Conform Centrului de Controlul și Prevenirea Bolilor, defectele congenitale majore, cum ar fi malformaţie a unui membru sau a unui organ, apar la aproximativ 3 din 100 de copii născuţi în Statele Unite.

„Raportul confirmă ceea ce majoritatea oamenilor au acceptat oricum, respectiv că, da, există un risc crescut de malformaţie congenitală asociată cu tehnologia de reproducere asistată," a declarat William Buckett, un profesor de la Universitatea McGill, potrivit Reuters.

În ceea ce priveşte încercarea de a reduce riscul de malformaţii congenitale, Hu a declarat că „este într-adevăr prea devreme pentru a găsi modalităţi de reducere a riscului, deoarece motivele riscului sunt în mare parte necunoscute."