Salvând viaţa, ecografie după ecografie

47

Kim şi Diego Wendt din Statele Unite ale Americii nu sunt o familie oarecare. Cei doi, care au patru copii, s-au implicat personal în lupta pro-viaţă şi au salvat mii de copii de la avort cu ajutorul unei simple ecografii.

Totul a început atunci când cei doi au aflat că un procent foarte mare de femei decise să avorteze hotărăsc să păstreze copilul după ce îl văd prima dată într-o ecografie. Cei doi au fost şi mai convinşi că fac ceea ce trebuie atunci când au aflat că, pe parcursul duratei de viaţă de a unui aparat ecograf, acesta va determina peste 40.000 de femei să aleagă viaţa.

Însă planurile familiei Wendt nu au decurs după cum se aşteptau aceştia. Când au început să strângă bani pentru un ecograf, cei doi se aşteptau ca preţul unui aparat să fie de aproximativ 5.000 de dolari. La scurt timp însă au constatat că preţul real era de 10 ori mai mare decât posibilităţile lor, aşadar s-au reorientat.

Strategia lor a urmărit două lucruri. Pe de o parte, să înlăture teama femeilor care vin în centre de sănătate pentru a solicita un avort. Staff-ul din aceste centre a fost instruit să discute cu femeile astfel încât să elimine senzaţia că avortul este „singura cale de ieşire". Multe femei se simt singure, lipsite de susţinerea soţului sau familiei şi au nevoie de consiliere psihologică. Altele duc lipsă de resurse materiale pentru a creşte un copil, aşadar staff-ul lucrează pentru a crea un mediu psihologic din care este eliminată teama.

Pe de altă parte, cuplul a început o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra aparate ecograf pentru cât mai multe centre. În acest sens, familia Wendt a înfiinţat organizaţia 4US („For UltraSound") cu ajutorul căreia a strâns fonduri pentru 20 de aparate ecograf pe care le-a donat centrelor din statul Washington.

Procesul este simplu, afirmă Diego. Ecografia reuşeşte să realizeze o legătură între mamă şi copilul ei. O imagine a copilului nenăscut o face adeseori pe mamă să se îndrăgostească imediat de el şi să aleagă viaţa. Astfel, mama trece de la senzaţia că trebuie să rezolve singură „problema" din viaţa ei la certitudinea că sutuaţia poate fi rezolvată numai făcând ce este mai bine pentru ea şi pentru copilul său.