Vine vara, bine-mi pare? Soarele și riscul de cancer

868

Este jumătatea lui iulie, meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și medicii spun că trebuie să luăm măsuri de protecţie împotriva căldurii, care afectează în mod special copiii și bătrânii. Dar ce ne afectează pe toţi, deși îi dăm mai puţină importanţă este cancerul. Vara, soarele este un factor important și totodată controversat, care ajută în unele tipuri de cancer, dar este nociv pentru altele.

Soarele, cancerul mamar și cancerul pancreatic

Peste 80% din vitamina D se formează în piele, sub influenţa razelor solare, care transformă colesterolul din celulele pielii în vitamina D.

Cercetătorii au aflat că femeile care au o carenţă de vitamina D în organism în momentul diagnosticării cu cancer mamar prezintă cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea să producă metastaze și cu 73% mai multe probabilităţi de a deceda din cauza cancerului, decât femeile al căror nivel de vitamina D este normal, potrivit unui studiu publicat de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO).

Un alt studiu a scos la iveală faptul că femeile care au petrecut, în adolescenţă, cel puţin 21 de ore pe săptămână la soare prezintă un risc cu 29% mai mic de a se îmbolnăvi de cancer la sân, comparativ cu cele care au stat la soare, în aceeași perioadă a vieţii, mai puţin de o oră pe zi, se menţionează într-un raport publicat de American Journal of Epidemiology.

În mod similar, un studiu prezentat la conferinţa Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului a arătat că oamenii care s-au născut în locuri expuse la niveluri ridicate ale razelor ultraviolte, cei care au o piele sensibilă la soare și oamenii care au o istorie marcată de cancer de piele prezintă riscuri mai mici de îmbolnăvire de cancer pancreatic.

Soarele și cancerul de piele

Un studiu al experţilor de la Universitatea din Leeds arată că un nivel ridicat de vitamina D reduce şansele dezvoltării unor boli maligne de piele. Ceea ce ar însemna, contrar opiniei generale, că expunerea la soare previne apariţia cancerului de piele.

Cu toate astea, majoritatea medicilor și asociaţiilor medicale cred în continuare că expunerea necorespunzătoare la soare este principala cauză de apariţie a cancerului de piele, acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer din lume. În fiecare an, sunt depistate peste trei milioane de noi cazuri de cancer de piele la nivel mondial, iar incidenţa bolii este în creştere, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu pielea deschisă la culoare, care au aluniţe şi care fac cu uşurinţă arsuri solare. Astfel, specialiştii estimează că între 40% şi 50% din persoanele cu pielea deschisă la culoare ar putea dezvolta o formă de cancer cutanat în cursul vieţii. Specialiștii mai avertizează că efectele negative ale expunerii la soare sunt cumulative. Astfel, chiar și expunerea neprotejată la soare în primii ani de viaţă, se poate traduce în dezvoltarea unui cancer de piele mai târziu.

Soluţii și compromisuri sănătoase

Cremele autobronzante și solarul nu sunt soluţii bune pentru a obţine un bronz sănătos, deoarece ambele provoacă cancer. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă solarul până la vârsta de 30 de ani, deoarece creşte riscul de cancer cu 75% după 40-50 de ani.

Spray-ul autobronzant, considerat până nu demult o alternativă mai sigură în comparaţie cu solarul, duce și el la apariţia cancerului. O substanţă din compoziţia spray-ului, numită dihidroxiacetona (DHA) pătrunde cu uşurinţă în plămâni, precum şi în fluxul sanguin şi începe să distrugă ADN-ul, cauzând formarea de tumori, au avertizat recent cercetătorii.

Singura variantă valabilă rămâne, până la urmă, tot expunerea la soare. Doar că este o mare diferenţă între timpul petrecut la soare pentru a obţine vitamina D și cel care poate cauza arsuri și poate accentua riscul de cancer.

„În mod normal, soarele este destul de puternic pentru a putea produce vitamina D începând cu sfârșitul lunii aprilie și până în septembrie. Dacă nu avem timp de plajă, 20 de minute pe zi, de 3 ori pe săptămână, fără să folosim cremă protectoare, sunt suficiente”, explică Dr. William Marshall, biochimist la Clinica de Patologie din Londra.

În general însă, cremele de protecţie solară sunt recomdate de către marea majoritate a dermatologilor, care spun că în 50% din cazuri nu s-ar ajunge la cancer dacă oamenii ar fi îndemnaţi și ajutaţi din timp să se protejeze.

Tocmai de aceea, la nivel european a început o campanie de trecere a cremele de protecţie solară pe lista medicamentelor compensate, deoarece, în general au preţuri prea mari pentru o mare parte a populaţiei. Decizia va fi luată în urma unul calcul de cost-eficienţă.