Evoluţia societăţii nu a schimbat opinia despre creaţiune

11

În 2012, americanii cred în procent de 46% că Dumnezeu i-a creat în ultimii 10.000 de ani, acestui procent adăugându-se şi 32% care cred că omul a evoluat sub îndrumarea lui Dumnezeu, teorie numită evoluţie teistă. La polul opus, americanii care cred în teoria evoluţiei numără 15%.

Rezultatele sondajului de opinie realizat de Gallup în luna mai a acestui an arată că, în ultimele trei decenii, opinia americanilor cu privire la evoluţie şi creaţiune nu s-a schimbat, deşi societatea a trecut prin transformări semnificative. O analiză comparativă a 11 studii Gallup, realizate în perioada 1982-2012, arată că, în medie, cei care cred în creaţiune numără 45%, cei care cred în evoluţia teistă – 37%, ia cei care cred în evoluţie – 12%.

Astfel, sondajul de anul acesta a prezentat mici diferenţe faţă de medie: +1% pentru creaţiune, -5% pentru evoluţionismul teist şi +3% pentru evoluţionism.

Sondajul arată că trei sferturi dintre americanii care merg săptămânal la biserică cred în creaţionism şi la fel cred şi 25% dintre cei care frecventează rar sau deloc serviciile religioase.

Studiul a fost realizat telefonic, în perioada 10-13 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.012 adulţi, cu vârsta peste 18 ani, selectaţi din fiecare stat american.