FIFA a descalificat echipa iraniană de fotbal feminin

128

Echipa iraniană de fotbal feminin a părăsit terenul de joc în lacrimi după ce jucătoarele au aflat că FIFA le-a descalificat, împiedicând participarea lor la jocurile Olimpice 2012, pe motiv că echipamentul lor contravine regulilor vestimentare ale organizaţiei.

Cu puţin timp înaintea unui meci de calificare, reprezentantul FIFA a decis că purtarea vălului islamic în timpul jocului este împotriva codului vestimentar al federaţiei. Echipa adversă, naţionala Iordaniei, a trecut mai departe cu un scor considerat de 3-0.

„Această decizie presupune că fotbalul feminin din Iran nu are niciun viitor," a declarat Shahrzag Mozafar, fostul antrenor al echipei. Dacă FIFA nu permite femeilor iraniene să poarte vălul în timpul jocului, guvernul iranian nu va mai permite participarea la competiţii în străinătate. „Noi, în Iran, așa ne îmbrăcăm," a adăugat Mozafar.

În aprilie 2010, după ce FIFA a emis o interdicţie asupra purtării vălului islamic în timpul Jocurilor Olimpice 2012, echipa iraniană a creat un văl special care se mulează pe cap și gât. FIFA a respins și această formă de acoperire, motivând că pune în pericol siguranţa jucătoarelor, scrie Washington Post.

Organizaţia iraniană de fotbal plănuiește să protesteze împotriva deciziei FIFA.