Vălul islamic e interzis de azi în Franţa

1296

Începând de azi, 11 aprilie, intră în vigoare în Franţa legea care interzice purtarea articolelor vestimentare care ascund faţa femeilor. Franţa este prima ţară în care legea intră în aplicare.

Franţa este ţara europeană cu cel mai mare număr de credincioși musulmani, aproximativ 6 milioane. Dintre femeile musulmane, doar aproximativ 2.000 poartă tradiţionalul văl care acoperă integral faţa, așa cum se poartă în anumite zone din Arabia sau Asia. Deși și în alte ţări europene au avut loc discuţii și s-au avansat propuneri cu privire la limitarea portului tradiţional musulman, Franţa este prima ţară în care tensiunile au dus la implementarea unor legi prin care să fie reglementate, la nivel naţional, aceste practici.

Pentru extremiști, inclusiv pentru liderul Al Qaeda, Osama Bin Laden, interdicţia asupra purtării vălului este un pretext pentru a susţine că Franţa este împotriva islamului. Legea însă nu include nicio referire specifică la islam, la vălul islamic, ci doar interzice acoperirea feţei. Mulţi musulmani acuză în lege și o politică antiimigraţie, în timp ce alţi observatori cred că legea va fi greu de aplicat tocmai pentru că nu are nicio referire la religie.

Poliţia nu are dreptul să dezvelească faţa vreunei persoane, dar, dacă persoana nu se identifică și refuză să-și arate faţa, atunci forţele de ordine o vor reţine și o vor duce în incinta unei secţii de poliţie. Orice persoană care insistă asupra purtării vălului va fi amendată cu 150 de euro și va trece prin cursuri de reeducare. Pedepsele sunt însă uriașe pentru cei care vor fi găsiţi ca făcând presiuni asupra femeilor, soţi, fraţi, taţi sau lideri religioși. Pentru aceștia, pedeapsa poate ajunge la amendă de 30.000 de euro și un an de închisoare.

Poliţia a arestat sâmbătă 59 de persoane, între care și 19 femei cu faţa acoperită integral. Persoanele se adunaseră pentru a participa la un protest care interzice purtarea vălului. Alte două persoane au fost arestate după ce încercareseră să se alăture aceluiași protest, venind însă din Marea Britanie și Belgia.

Parlamentul belgian a aprobat o lege asemănănătoare, dar nu a fost încă aplicată. În Olanda, extrema dreaptă a propus o astfel de lege, iar în Italia, Liga Nordului face lobby pentru un proiect de lege pe modelul francez.

Niciun articol afișat