Coordonate ale prieteniei între creștini și musulmani, de Ramadan

Cea mai importantă sărbătoare a islamului, luna Ramadan, a început duminica trecută (pe 5 mai) prilej pentru analiști să aducă în atenţia publicului câteva aspecte ale comunităţii islamice care o fac valoroasă.

Exerciţiu de civilitate

Aţi merge cu un autobuz al cărui șofer este un musulman aflat în postul Ramadanului? Un ministru din Danemarca e de părere că șoferul musulman pune în pericol viaţa celorlalţi, pentru că, fiind nemâncat, nu e în deplinătatea forţelor fizice când conduce autobuzul.

Ramadanul 2018 în lume și mozaicul său de reacţii contradictorii

În fiecare an, Ramadanul aduce împreună, în practicarea sa, peste 1 miliard de oameni din întreaga lume. Ceea ce se știe mai puţin însă este cum, în fiecare an, omenia și intoleranţa, dragostea și ura croșetează împreună veșmântul celor 30 de zile de post islamic.

În comunitatea islamică, a început Ramadanul

Musulmanii au început duminică luna Ramadanului în majoritatea ţărilor din Asia. Lideri politici din lumea musulmană au transmis mesaje credincioșilor.

Astăzi, musulmanii sărbătoresc încheierea Ramadanului

Astăzi, 8 august, odată cu apusul soarelui, se sfârşeşte şi una dintre cele mai importante sărbători ale lumii islamice, Ramadanul.

Condamnaţi la 15 ani de închisoare pentru o poză în care mâncau carne de porc

Doi tineri malaiezi nemusulmani au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare în Malaezia, pentru infracţiunea de „răzvrătire", după ce au postat o poză pe Facebook mâncând carne de porc în timpul Ramadanului. Malaezia este predominant musulmană.

Ce spune Coranul despre Ramadan

Ramadanul reprezintă o sărbătoare islamică ce constă într-o lună rezervată pentru post, menită să ofere credincioșilor musulmani un timp de reflectare la propria viaţă, în timp ce se abţin de la fapte rele. Anul acesta, postul Ramadanului a început pe data de 9 iulie.

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Ramadan

Un timp special pentru reflecţie spirituală, rugăciune, binefacere și familie. Așa își definesc musulmanii Ramadan-ul, unul dintre stâlpii credinţei islamice. O lună întreagă, musulmanii din întreaga lume se disciplinează sufletește și trupește evitând să mănânce sau să bea de la răsărit, până la apus. Iată cinci lucruri pe care merită să le cunoști despre acest...

Credincioșii musulmani din întreaga lume au încheiat ieri Ramadanul

Mii de musulmani din România s-au rugat ieri, pe stadionul Dinamo din București, pentru a marca festiv încheierea Ramadanului. Sărbătoarea Eid el Fitr este celebrată de credincioșii islamici din întreaga lume.

Blogger tunisian arestat pentru că a băut în timpul Ramadanului

Bloggerul tunisian Sofiane Shurabi, un reputat critic al președintelui Zine El Abidine Ben Ali, a fost arestat duminică pentru că a consumat alcool în public, în timpul Ramadanului, a anunţat AFP.

Ramadanul şi interdicţiile care purifică sufletul

Astăzi începe Ramadanul, cea mai importantă sărbătoare musulmană din an, respectată de întreaga comunitate islamică.

Febra cumpărăturilor înainte de Ramadan

Jurnaliștii de la Daily Mail scriu că Londra este captivă în aceste zile unui val de oameni bogaţi din Orientul Mijlociu, care au venit la o cură de distracţie și shopping înainte de începerea Ramadamului, pe 20 iulie. Fenomenul este cunoscut la Londra ca „febra Ramadamului".

Forbes: Există o nișă pentru alimente „cultice”

Două companii din Statele Unite, whole Foods și Saffron Road au fuzionat vara aceasta într-un experiment de promovare a mâncărurilor „halal" (permise) în timpul Ramadanului - postul islamic. Deși, potrivit Forbes, efortul a fost unul controversat, el s-a bucurat de un succes financiar remarcabil.

Obama a organizat o cină de Ramadan la Casa Albă

Președintele Barack Obama a fost gazda unei cine de Ramadan care a avut loc la Casa Albă, ocazie cu care a vorbit despre contribuţiile pozitive ale comunităţii musulmane după evenimentele de la World Trade Center. Comentariile sale au venit cu doar o lună înainte de comemorarea a 10 ani de la atentate.

Mâine începe Ramadanul!

Pe 1 august începe perioada de post și rugăciune a credincioșilor musulmani, au anunţat mai mult ţări islamice între care Egipt, Arabia Saudită, Liban, Siria, EAU, Iordania, Kuweit, Qatar sau Yemen.

„Maradona din Asia” a fost concediat pentru refuzul de a posti de Ramadan

Jucătorul Ali Karimi a fost eliminat din cadrul clubului Steel Azin, în urma incidentelor cu oficialii clubului și ai federaţiei pe marginea respectării postului de Ramadan, informează agenţia France24.

Libertarienii din Maroc nu vor să postească de Ramadan

Musulmanii libertarieni din Maroc ar vrea să poată fi liberi să nu ţină Ramadanul, scrie The Economist. Contextul doleanţei lor este cel al aplicării unei prevederi care presupune că oricine va călca postul în public să fie amendat sau chiar pedepsit cu lovituri de bici.

Postul face bine şi la suflet, şi la economie

Se ştie că postul are capacitatea de a revitaliza spiritul, însă ţările musulmane demonstrează că mai există o dimensiune deloc neglijabilă a postului: economia.

Creştinii se roagă pentru musulmani în timpul Ramadanului

Organizaţia Open Doors (Uși deschise) a lansat campania de rugăciune pentru musulmani în timpul Ramadanului. Calendarul de rugăciune propus acoperă problemele cele mai importante pentru care creștinii s-ar putea ruga în această perioadă, de la convertirea musulmanilor la oprirea persecuţiei creștinilor în ţările lor.

Fotbaliștii musulmani din Germania exceptaţi de la postul de Ramadan

Consiliul Musulman și autorităţile Federaţiei Germane de Fotbal au ajuns la un acord în privinţa regimului alimentar al jucătorilor de religie islamică în timpul Ramadanului.

Femeile însărcinate care postesc în Ramadan riscă sănătatea copiilor lor

Femeile musulmane însărcinate care postesc în timpul Ramadanului au riscul de a naște copii mai mici, care vor avea dificultăţi în procesul de învăţare, anunţă Daily Mail citând un studiu american.