FMI: alegerile din 2012, pericolul major pentru reforme

26

FMI avertizează România cu privire la cel mai mare pericol faţă de continuarea reformelor, constituit de alegerile din 2012. Și președintele ţării împărtășește aceeași temere.

Anul viitor în România vor avea loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare. FMI crede că, în vederea alegerilor, puterea ar putea renunţa la unele dintre măsurile de austeritate pe motiv că s-ar fi depășit criza și economia e în creștere. „Trebuie să fim realişti că în momentul în care economia începe să îşi revină cei din sfera politică vor începe să spună: «S-a terminat cu criza, hai să o lăsăm mai moale cu reformele»", au afirmat surse apropiate discuţiilor dintre autorităţi şi delegaţia FMI, citate de Mediafax. În plus, se știe că întotdeauna apropierea alegerilor a generat ceea ce opoziţia acuză ca „pomeni electorale" sau rapoarte cosmetizate care arată plusuri economice.

Și președintele Traian Băsescu a împărtășit aceeași îngrijorare, conform unei declaraţii făcute la postul public de televiziune. „Am văzut declaraţia domnului Jeffrey Franks. Să fiu foarte sincer, este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv, am insistat mult – Guvernul a fost de acord, ca de altfel şi Banca Naţională – ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE", a spus preşedintele.

Un nou acord cu instituţiile internaţionale ar obliga România să continue reformele asumate. O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti, în perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.