Organizaţia Cooperării Islamice: Blasfemia să fie „delict internaţional”

88

După protestele violente generate de difuzarea filmului „Inocenţa musulmanilor", organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care reunește musulmani din 57 de ţări a anunţat, miercuri, că va face demersuri pentru înscrierea blasfemiei pe lista crimelor şi delictelor recunoscute în dreptul internaţional.

Motivul? Ekmeleddin Ihsanoglu, secretarul general al OCI, consideră că a sosit timpul ca statele din comunitatea internaţională să înceteze „să se mai ascundă în spatele pretextului libertăţii de expresie. (…) Abuzurile deliberate, motivate şi sistematice comise asupra acestei libertăţi", consideră el, reprezintă un pericol pentru securitatea şi stabilitatea mondială."

Șansele ca acest demers să fie încununat de succes sunt însă minime. Organizaţia luptă pentur acest scop de zece ani, fără să fi reușit să avanseze în direcţia dorită.

În fiecare an, ţările occidentale, cărora li se alătură cele din America Latină şi Africa, se opun cu fermitate acestei iniţiative, în numele libertăţii de expresie şi al dreptului internaţional, notează Mediafax. Jurnaliștii Le Monde, care au relatat despre anunţ spun că iniţiativa nu este nimic altceva decât „un subterfugiu pentru a impune lumii controversatul <delict de blasfemie>".

OCI a apărat conceptul de „defăimare a religiilor" în faţa Comisiei pentru drepturile omului din cadrul ONU încă din 1999.