Marile puteri se întrec pentru comorile Arcticii

95

„Arctica este moştenirea întregii omeniri" spun chinezii, care se dau peste cap să obţină un loc de observator permanent al zonei polare, care începe să fie din ce în ce mai exploatată, pe măsură ce gheaţa se topeşte.

Exploatarea şi transportul resurselor naturale din zonele arctice devin mai accesibile, iar SUA, Rusia şi mai multe naţiuni europene au deja acces la resursele de petrol şi gaze naturale de la Polul Nord, scrie CNBC.

În ultimul timp, mai mulţi miniştri şi diplomaţi chinezi au făcut lobby în Suedia, Danemarca, Islanda şi Groenlanda, pentru a propune să se introducă forţă de muncă chineză la Polul Nord. Alte două puteri asiatice, Japonia şi Coreea de Sud, sunt interesate de comorile ascunse sub gheţari. Este vorba de 20% dintre rezervele de petrol şi gaze naturale ale lumii şi de asemenea, rezerve de minerale rare, esenţiale pentru dezvoltarea tehnologiilor noi, cum ar fi smartphone-urile.

Conform CNBC, ţările „din zonă", printre care şi SUA şi Canada, încearcă să traseze graniţele Polului Nord. China ar trebui să investească în companiile ţărilor apropiate de Pol, pentru a încerca să scoată un profit de acolo.