Sprijin popular uriaș pentru legea blasfemiei

76

Aproape 50.000 de demonstranţi din Karachi au protestat duminică faţă de planurile guvernului de a schimba legea blasfemiei din Pakistan.

A fost una dintre cele mai mari demonstraţii ca sprijin pentru legea blasfemiei, în cel mai mai oraș al ţării.

Între scandările mulţimii a fost remarcat numele lui Mumtaz Qadri, văzut de mai multe grupări musulmane ca un erou naţional. La începutul anului Qadri l-a ucis pe Salman Taseer, guvernatorul regiunii Punjab, pentru criticile aduse de politican legii blasfemiei.

La nivel politic lucrurile sunt neclare cu privire la ajustările legii blasfemiei. După ce un membru cheie al cabinetului de la Islamabad a promis că reformele sunt pe agenda guvernului, primul ministru a exclus orice schimbare a legislaţiei. „Acest uriaș protest a dat un semnal categoric că nimeni nu va îndrăzni să amendeze legea blasfemiei", a declarat Fazlur Rehman, vorbitorul principal al demonstraţiei și șeful partidului religios conservator Jamiat Ulema Islam, cu puternice legături talibane.

Legea blasfemiei, în fapt un set de legi, a revenit în centrul atenţiei după condamnarea la moarte și apoi anularea executării pedepsei în dreptul femeii creștine Asia Bibi.