Turcia: Blasfemia din The Simpons

27

Instituţia care se ocupă de monitorizarea audiovizualului în Turcia a amendat o televiziune naţională pentru difuzarea unui episod din animaţia americană The Simpsons, în care Dumnezeu este descris ca primind porunci de la Satana.

Comisia Supremă pentru Radio şi Televiziune (RTUK) a declarat că postu CBBC-e a insultat valorile religioase „batjocorindu-L pe Dumnezeu". RTUK a amendat televiziunea cu 53.000 de mii de lire turceşti (aproape 23.000 de euro).

Instituţia a mai acuzat că episodul respectiv prezenta arderea unor copii ale Bibliei şi îi încuraja pe tineri să consume alcool. Potrivit publicaţei The Hurriyet, tot în acest episod, unul dintre personaje încurajează un alt personaj să comită o crimă în numele lui Dumnezeu.

Decizia a fost ridiculizată de voci precum cea a editorialistului Mehmet Yilmaz care se întreba „ce ar spune producătorii serialului dacă ar auzi că glumele lor sunt luat în serios în Turcia. Poate i-ar face un vecin musulman lui Homer."

Turcia este o republică seculară, însă majoritatea celor 75 de milioane de locuitori ai săi sunt musulmani. RTUK a impus o matrice de amenzi pentru serialele despre care consideră că sunt insultătoare la adresa lui Dumnezeu, a liderilor istorici sau că jignesc valorile familiei, punctează BBC.