BO Bulgară, despre criza imigranţilor: „Problemele trebuie rezolvate de cei care le-au creat”

70

Biserica Ortodoxă Bulgară îi cere guvernului să nu mai primească alţi imigranţi. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că aceasta îi va ajuta pe aceia care au ajuns deja în Bulgaria, însă le-au cerut autorităţilor să nu mai primească alţi imigranţi.

„Noi considerăm că guvernul ar trebui să nu mai primească, cu niciun chip, alţi refugiaţi în ţara noastră. În ceea ce-i priveşte pe cei care se află deja aici, este corect ca noi, creştini ortodocşi fiind şi ca societate, să-i îngrijim aşa cum putem şi atât cât ne permit resursele noastre insuficiente, dar nu şi pe alţii”, a anunţat vineri Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, într-un comunicat preluat de Mediafax.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la faptul că Biserica Ortodoxă simte compasiune și îndeamnă la solidaritate faţă de toţi acești oameni care se află deja printre noi (…), [însă] lupta împotriva consecinţelor, dacă motivele nu sunt îndepărtate, este dinainte condamnată”, se mai precizează în comunicat.

Problemele din ţările din care provin refugiaţii „trebuie rezolvate de cei care le-au creat, iar poporul bulgar nu trebuie să plătească preţul prin dispariţia sa”, se subliniază în comunicatul care menţionează și că „acest val arată ca o invazie”.

Biserica Ortodoxă Bulgară se întreabă, de asemenea, „în ce fel de context spiritual, în ce fel de mediu spiritual va trăi poporul bulgar ortodox, dacă acest aflux continuă până într-acolo încât să modifice echilibrul etnic actual pe teritoriul patriei noastre Bulgaria, pe care Dumnezeu a hărăzit-o poporului nostru ortodox să o locuiască?”

Astfel Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare îndeamnă guvernul bulgar „să-și concentreze resursele de politică externă asupra opririi războaielor și nu doar asupra solidarităţii, cu consecinţele continuării ei la nesfârșit”.

Prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la un posibil flux masiv de imigranţi în lunile următoare: „Sunt speriat și poporul bulgar este speriat, chiar și dacă abordăm problema din punct de vedere religios. Noi suntem creștini, ei sunt musulmani”, precizează AFP.

În prezent, aproximativ 13% din populaţia Bulgariei este musulmană, incluzând etnici turci, urmași ai bulgarilor convertiţi la islam în timpul ocupaţiei otomane, și câţiva etnici rromi.