Farmaciștii nu pot invoca motive religioase pentru a refuza anumite servicii

157

Statul Washington ar putea obliga proprietarii de farmacii să furnizeze anumite medicamente chiar și în cazul în care, din motive religioase, proprietarul respectivei unităţi se opune vânzării unor produse.

Scenariul a fost validat de decizia unei curţi federale de apel care a evaluat posibilitatea ca anumiţi furnizori să se sustragă de la prestarea unor servicii, din motive ce ţin de proprie religie.

Curtea a judecat plângerea unui grup de farmaciști care se opun livrării de contraceptive de urgenţă („pilula de a doua zi”), acuzând că regula le încalcă dreptul constituţional la libertate de conștiinţă.

Decizia unanimă a celor trei judecători care au analizat cazul a fost în favoarea constituţionalităţii obligaţiei farmaciștilor, motivând că aceasta ar fi una de natură să afecteze interesele statului, prin faptul că influenţează siguranţa pacientului.

Judecătorii au apreciat că rapiditatea (timpul) este o coordonată vitală în chestiunea contraceptivelor de urgenţă. „Timpul care ar fi poate necesar pentru ca un client să se deplaseze la altă farmacie, mai ales în zonele rurale, unde farmaciile sunt rare, ar putea reduce eficacitatea medicamentelor” – au fost cuvintele judecătoarei Susan Graber, citată de Religion News Service.

De partea cealaltă, Kristen Waggoner, vice-președintă a Departamentului Juridic în cadrul grupului Alliance Defending Freedom, a apreciat că „nimeni nu ar trebui să fie forţat să aleagă între convingerile sale religioase și afacerea familiei, (…) mai ales că statul acordă scutiri din aproape orice alt motiv (în afară de religie, n.r.). Waggoner a precizat totodată că grupul farmaciștilor va recurge la apel în cazul deciziei instanţei.