Quebecul le interzice funcţionarilor publici să poarte simboluri religioase

230

Un proiect de lege din provincia canadiană Quebec, a doua cea mai populată provincie din Canada, vizează interzicerea portului oricăror simboluri religioase de către funcţionarii publici „cu putere coercitivă” în timpul orelor de serviciu, inclusiv portul hijaburilor și a kipelor.

Proiectul de lege vrea să fie „o declaraţie fără echivoc a faptului că Quebecul este un stat secular”, a precizat ministrul pentru imigraţie al provinciei, Simon Jolin-Barrette. Guvernul vrea să se asigure astfel că funcţionarii „nu trădează niciun dram din credinţa personală”, cât timp se află în slujba cetăţenilor, pentru ca aceștia să fie asiguraţi că sunt trataţi obiectiv și corect.

Proiectul de lege a fost introdus de coaliţia Avenir Québec (CAQ), de centru-dreapta, care a câștigat alegerile din toamnă cu o campanie antiimigranţi, ce a atins și subiectul importanţei pe care minorităţile religioase o primesc în provincie. CAQ și liderul ei, François Legault, au susţinut puternic că prea mulţi imigranţi se stabilesc în provincie și că religiile necreștine ameninţă tot mai mult instituţiile Quebecului.

Odată ales, Legault a redus cota de imigranţi cu 20%, deși companiile din Quebec se plâng de lipsa forţei de muncă, și totodată are de gând să introducă un test de valori „cetăţenești” în baza căruia imigranţii să poată fi mai ușor expulzaţi. Legault și-a exprimat recenta dorinţă ca aceia care vin în Quebec să fie „mai europeni un pic”.

Criticii spun că proiectul de lege încalcă dreptul internaţional la libertate religioasă și de exprimare, dar și la egalitatea între sexe, din moment ce un bărbat musulman cu barbă ar avea voie să fie profesor la o școală din provincie, dar soţia sa care poartă hijab nu ar avea voie, decât dacă renunţă să își mai acopere părul. Totodată, legea intră în contradicţie cu politicile premierului canadian Justin Trudeau, care promovează libertatea și diversitatea religioasă. „Este de neimaginat că într-o societate liberă se legitimează discriminarea cetăţenilor pe criterii religioase”, a declarat Trudeau.

Măsuri luate de dragul obiectivităţii i-au înfuriat recent și pe creștinii din Noua Zeelandă, după ce guvernul a decis la două săptămâni de la atacul din Christchurch să scoată referirile la Iisus Hristos din rugăciunea parlamentară, astfel încât toată lumea să se simtă inclusă. S-a păstrat o singură referire la Dumnezeu, doar pentru că nu se mai subînţelege că ar fi vorba neapărat despre Dumnezeul creștinilor. Mai mult de 1.000 de persoane au protestat în faţa Parlamentului, în Wellington, pentru a contesta decizia.