Procentul celor care nu se mai declară afliliaţi niciunei confesiuni religioase este în creștere în toată lumea civilizată, iar conform ultimelor sondaje din Statele Unite neafiliaţii religios au ajuns să fie la fel de numeroși precum catolicii sau evanghelicii americani.
Conform datelor colectate și analizate de către GSS (General Social Survey), un proiect bienal administrat de către Centrul Naţional pentru Cercetarea Opiniei Publice din cadrul Universităţii din Chicago, neafiliaţii religios sunt oficial cel mai numeros grup „religios” din Statele Unite, cu 23,1% din populaţie, în creștere de la 21,6%, în 2016.
Comparativ, grupul evanghelicilor americani reprezintă acum 22,5% din populaţie, în scădere de la 23,9%, în 2016. Iar catolicii, care reprezentau cea mai numeroasă grupare religioasă din Statele Unite, s-au menţinut în ultimii ani la 23%. „Neafiliaţii au avut o creștere constantă de 20 de ani. Dacă trendul se menţine, lucrurile se vor schimba”, apreciază Ryan Burge, de la Universitatea din Illinois de Est.
Schimbările la care face aluzie Burge sunt de natură politică. Deja știm că electoratul evanghelic, în marea majoritate conservator, a influenţat puternic ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, deși nu a reprezentat mai mult de 26% din electorat. Un val de votanţi tineri, în majoritate liberali și neafiliaţi religios, ar putea schimba lucrurile poate chiar la următoarele alegeri prezidenţiale.
Una dintre confesiunile religioase care iese în evidenţă în acest context este Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, sau mai simplu spus, mormonii, care au cunoscut o creștere de 400% în ultimii 30 de ani, ceva unic printre grupurile evanghelice de albi. Convenţia Baptiștilor de Sud a pierdut, de exemplu, 1,2 milioane de membri în ultimii 20 de ani. Diverși comentatori speculează că succesul grupării se datorează accentului pus asupra familiei, care menţine vie legătura dintre membri. Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew din 2015 arată că, în comparaţie cu alte religii, există mai multe căsătorii în rândul mormonilor, care declară în procent de 81% că o prioritate de top în viaţă este să fie buni părinţi.
Trendul ascendent al neafiliaţilor religios nu este un fenomen observat doar în Statele Unite. O hartă a dispersiei religiilor în lume arată că, deși creștinismul domină în Americi, în Europa și în Africa de Sud, grupul ateilor, agnosticilor și al neafiliaţilor este a doua cea mai prevalentă culoare de pe hartă în aceste zone. Islamul este principala religia în ţări din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și până în Indonezia. Budismul este religia majoritară în Asia de Sud-Est și în Japonia. China este ţara în care grupul de atei/agnostici/neafiliaţi este cel mai numeros.