Reverend chinez, arestat pentru că s-a opus demolării crucilor de pe biserici

310

Unul dintre cei mai populari pastori creștini protestanţi din China a fost arestat după ce s-a declarat împotriva înlăturării crucilor de pe biserici, la iniţiativa statului comunist.

Reverendul Joseph Gu, pastor senior în cadrul celei mai mari megabiserici protestante din China – biserica Chongyi, din Hangzhou –, a fost ridicat de autorităţi și, potrivit reverendului Bob Fu, membru ChinaAid, a fost pus „sub supraveghere la domiciliu într-un loc desemnat” de stat. Pastorul Gu, care este și președintele Consiliului Creștin Chinez din provincia Zhejiang, fusese demis, spune un anunţ al consiliului, pentru a „promova rotaţia firească a creștinilor însărcinaţi cu gestionarea bisericilor și pentru a rezolva disputele dintre provincie și organizaţiile municipale [creștine, între care și consiliul].”

Biserica păstorită de Joseph Gu nu este doar una istorică – fondată de misionarul britanic Hudson Taylor –, ci și una bogată. La construirea ei, membrii au donat nu mai puţin de 6,7 milioane de dolari. Iar astăzi, clădirea de aproape 12.500 de metri pătraţi poate găzdui ușor 5.500 de persoane într-o singură ocazie. Sub conducerea pastorului Gu, scrie The Shanghaiist, biserica a înflorit, consolidându-și reputaţia și atrăgând peste 10.000 de oameni în fiecare duminică. Lăcașul de cult a fost vizitat de mai mulţi evangheliști internaţionali, precum Franklin Graham (2008) și Luis Palau (2010).

Însă începând cu luna mai 2015, popularitatea lui Gu a devenit tot mai vulnerabilă faţă de atacurile a tot mai mulţi critici. Mărul discordiei? Numeroase luări de poziţie ale lui Gu împotriva iniţiativei statului de a înlătura cu forţa crucile de pe clădirile bisericilor. Nici după ce organizaţia pentru care lucra s-a dezis de poziţia lui, pastorul nu și-a schimbat opinia, ci a continuat să spună că eliminarea forţată a crucilor „profanează credinţele creștine fundamentale și calcă în picioare legea și spiritul libertăţii religioase”.

The Shanghaiist relatează că reţinerea reverendului nu este decât un caz dintr-o serie de măsuri guvernamentale care au vizat avocaţi, disidenţi și activiști. Potrivit ChinaAid, cel puţin 20 de creștini – pastori și diaconi – se află în prezent în detenţie în China.