Papa de la Roma și-a schimbat săptămâna aceasta emblema caracteristică a pontificatului său. Aspectul cel mai notabil este eliminarea mitrei episcopale și revenirea la vestita tiară papală, tripla coroană a conducătorilor de la Vatican.
La începutul fiecărui pontificat, noul papă își prezintă emblema sub care se va desfășura slujirea lui de conducător al Bisericii Catolice, iar Papa Benedict nu a făcut excepţie. Totuşi, la cinci ani de la înscăunare, pe 10 octombrie a.c., a fost dezvăluită o nouă emblemă sub fereastra Papei, în faţa credincioșilor adunaţi pentru a asculta predica în Piaţa Sf. Petru. Analist senior pentru Catholic News Reporter, Jerry Filtheau observă că este fără precedent ca un papă să își schimbe emblema în timpul desfășurării pontificatului său.
Aspectul central al schimbării, dincolo de lipsa unui precedent, este gestul de revers istoric pentru Benedict însuși. Până la el, toate emblemele papale includeau tiara, iar Benedict a fost primul papă care a eliminat-o, înlocuind-o cu o mitră episcopală. Duminică s-a observat în emblemă revenirea la tiara papală, un simbol deopotrivă hulit şi apreciat pe mapamond şi în istorie.
Pe site-ul oficial al Vaticanului se precizează că în anul 1130 în blazonul papal a fost adăugată prima coroană, ca un simbol al suveranităţii bisericii asupra statului. În 1301 papa Bonifaciu al VIII-lea a adăugat cea de-a doua coroană, în timpul confruntării cu Filip cel Drept, regele Franţei, pentru a arăta că autoritatea sa spirituală era superioară oricărei autorităţi civile. În 1342 papa Benedict al XII-lea a adăugat cea de-a treia coroană pentru a simboliza autoritatea morală a papei asupra tuturor monarhilor seculari, reafirmând posesiunea domeniului de la Avignon.
În ceea ce privește coroana efectivă și purtarea ei, pe 22 octombrie 1978 Papa Ioan Paul al II-lea își inaugura pontificatul afirmând că „ultimul papă încoronat cu [tiara] a fost Papa Paul al VI-lea, în 1963, dar după solemna ceremonie de încoronare el nu a folosit tiara niciodată și a lăsat succesorilor săi libertatea de a decide în sensul purtării ei." Întrucât Papa Ioan Paul I nu a dorit să poarte tiara, nici succesorul său, Papa Ioan Paul al II-lea nu a făcut-o, evaluând că „nu este timpul de a reveni la o ceremonie și la un obiect considerat, pe nedrept, un simbol al puterii temporale a papilor."
Jerry Filtheau de la National Catholic Reporter, cu o carieră îndelungată la Catholic News Service mărturiseşte că a văzut în gestul iniţial al Papei Benedict al XVI-lea de a elimina tiara și din blazonul papal „un ultim pumnal în fiara pretenţiilor papale cu privire la puterea temporală". Era practic pasul final în sigiliarea dorinţei papei Paul al VI-lea de a renunţa cu totul la mitră. Acum, prin revenirea la „un simbol al puterii temporale a papilor", schimbarea este văzută ca un posibil semnal de reevaluare a acţiunilor Vaticanului şi a pontifului actual.
Ca reacţie la valul de întrebări iscat de noua arborare, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele iezuit Frederico Lombardi a susţinut că „emblema papei nu s-a schimbat", fiind aceeaşi cu cea prezentată în 2005. În ceea ce priveşte evidentele diferenţe de pe noua emblemă, Lombardi a afirmat că este vorba de un cadou primit de papă şi care a fost arborat „fără intenţia de a schimba blazonul", iar dacă va fi afișat din nou, „va fi modificat".
UPDATE 16.oct: Există totuși o serie întreagă de reprezentări ale emblemei papale în care tiara se regăsește explicit: pe steagul gărzii elveţiene, la intrarea în Biserica San Marco din Roma, la intrarea în Jandarmeria Vaticanului, pe diverse obiecte de cult sau recuzită papală.