Americanii l-au primit cu entuziasm pe suveranul pontif aflat la debutul unei vizite istorice în Statele Unite. Pe cine au primit însă mai exact: pe liderul de stat sau un lider religios?

Sute de oameni strânși pe aeroportul Joint Base Andrews au aplaudat și au scandat mesaje precum „Ho, ho, hey, hey, welcome to the U.S.A.“ („Ho, ho, hey, hey, bine ai venit în SUA”!“) sau „We love Francis, yes we do. We love Francis, how about you?“ („Îl iubim pe Francisc, da, da. Tu îl iubești?“). O formaţie de liceeni chiar i-a cântat papei piesa „Happy“ a lui Pharrell Williams. Apoi patru copii de la o școală romano-catolică locală i-au urat „Bun venit!“, unul dintre ei oferindu-i flori. Francisc este al treilea papă care vizitează Washingtonul.

Papa Francisc a ajuns ieri în Statele Unite, unde a fost întâmpinat, nota CNN, ca niciun alt demnitar străin. La coborârea sa din avion l-au așteptat președintele Barack Obama, soţia lui, Michele, cele două fiice ale acestora, împreună cu vicepreședintele Joe Biden și familia acestuia, precum și o mulţime exuberantă, care i-a scandat mesaje de bun venit. Sosirea papei a deschis, astfel, vizita de șase zile care îl va purta pe Suveranul Pontif de la Casa Albă în Congres și din Congres la Adunarea Generală a ONU, la New York.

Suveranul Pontif vizitează Statele Unite pentru a participa la cea de-a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, organizată la Philadelphia între 22 și 27 septembrie. Însă un moment important va avea loc și la Washington, unde papa Francisc îl va sanctifica pe misionarul franciscan Junipero Serra, pe care l-a numit și „părinte fondator în SUA“. Călugărul misionar Junipero Serra este considerat un părinte-fondator al Americii, în special al Californiei, a explicat într-un interviu pentru Radio Vatican cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat. Însă el este și „«un sfânt al catolicismului», fiind patron al populaţiei hispanice din Statele Unite, cărora le-a adus Vestea Bună a Evangheliei“, a mai precizat cardinalul. „Aceasta devine astăzi și o invitaţie a papei de a integra în interiorul bisericii din Statele Unite ale Americii componenta hispanică, care este tot mai importantă și relevantă, având o contribuţie notabilă de oferit bisericii din Statele Unite“, a mai adăugat cardinalul.

Prezenţa papei în Statele Unite este un amestec de religie și politică greu de decantat. Dacă privim numai la discursul papei în faţa Congresului, de exemplu, înţelegem că acesta nu va avea doar o componentă religioasă, ci și una politică, deși poate nu în cel mai accesibil sens.

Papa ca lider politic

„Dacă îmi mai spune cineva că papa Francisc este democrat, o să se trezească cu un pumn în faţă“, a declarat, mai în glumă, mai în serios, Christopher Hale, director executiv al unui mic ONG catolic din Washington DC. Partea serioasă a afirmaţiei lui Hale este că, dată fiind dubla sa funcţie, de preot și lider de stat, papa poate fi, în mod eronat, asimilat strict doar uneia dintre cele două funcţii. Atunci când pun accentul pe latura lui de lider de stat, americanii se agită încercând să îl încadreze ca orientare într-unul dintre partidele republican sau democrat. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple, asta în primul rând pentru că, așa cum nota Emma Green pentru The Atlantic, „spectrul politic american este foarte idiosincratic. Aceasta este o ţară în care un congresman democrat se poate opune vocal pedepsei capitale pe baza unor argumente de ordin moral, însă nu poate risca să se opună avortului; unui republican poate să-i pese mult de săraci, dar să-și bată cuie în sicriul campaniei electorale dacă sugerează creșterea taxelor pentru bogaţi.“

Papa Francisc nu se potrivește niciuneia dintre categorii. Și, spunea Green, pentru a-l înţelege pe el și agenda lui, este mai folositor să privim la America prin ochii lui, decât la el prin ochii Americii.

Un alt motiv pentru care papa nu ar trebui primit în America precum orice alt lider politic este acela sintetizat de prof. Maryann Cusimano Love, de la Universitatea Catolică din America. Mai exact, spune Cusimano Love, America nu este principalul public al papei. Nu atunci când „două treimi din Biserica Catolică sunt acum în lumea în curs de dezvoltare“. De aceea, a-l vedea pe papă ca pe o figură politică este o calchiere a unei interpretări vechi de două secole, atunci când două treimi din Biserica Catolică se aflau în emisfera nordică.

Alţii nuanţează și mai mult această perspectivă. „A trăi o credinţă creștină autentică a avut dintotdeauna consecinţe politice profunde, însă viaţa creștină nu poate fi redusă la o poziţie politică“, a spus Vincent Miller, profesor de teologie la Universitatea Dayton (SUA).

Religios și politic, pontificatul lui Francisc a fost până acum plin de surprize. De aceea, pronosticurile riscă să intre pe terenul speculaţiilor atunci când se insistă asupra lor. Un lucru este însă cert. În acest moment politic, liderii actuali sau aspiranţii la poziţia de lideri politici americani vor încerca să profite de valul de popularitate pe care l-a declanșat vizita Papei Francisc în SUA.

„Ne aflăm deja în campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Tot ceea ce va spune la Congresul Statelor Unite, spre exemplu, fiecare cuvânt al său, va fi folosit într-un fel anume, ba chiar instrumentalizat pentru campania în curs, și nu numai: vor fi expresii ale Pontifului care, cu siguranţă, se vor regăsi în discursurile politice și în «conversaţiile populare»“, anticipează Delia Gallagher, jurnalist CNN. Însă acesta rămâne doar unul dintre modurile în care papa ar putea fi văzut prin ochii americanilor.