Papa face un nou pas în apropierea de evrei

159

Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat duminică, 27 martie, la memorialul victimelor unui masacru nazist din 1944. Gestul a fost remarcat și ca un nou pas în refacerea legăturilor dintre Vatican și evrei.

Papa a vizitat Peșterile Ardeatine din Roma, unde a fost comemorată moartea a 335 de persoane, civili italieni. În timpul unor confruntări din 1944 între naziști și rezistenţa italiană au fost uciși 33 de membri ai unei unităţi de poliţie nazistă. În replică, germanii au ordonat uciderea a câte 10 italieni pentru fiecare dintre cei 33 de naziști uciși de rezistenţa italiană. Execuţia a avut loc în Peșterile Ardeatine, foste catacombe creștine.

„Ce s-a întâmplat aici la 24 martie 1944 este o ofensă foarte gravă la adresa lui Dumnezeu, pentru că este o violenţă perpetuată de la un om la alt om. Este cel mai groaznic efect al războiului, al oricărui război", a spus Papa Benedict. Masacrul a fost unul dintre cele mai mari atrocităţi ale germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AP.

Între victimele masacrului au fost și 57 de evrei. Gestul pontifului roman a fost apreciat de Elan Steinberg, liderul American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants. Steinberg a remarcat faptul că „după exonerarea fără echivoc a evreilor în moartea lui Iisus, acest ultim gest al germanului Benedict este un pas dramatic în alinarea rănilor care au tulburat relaţiile Vaticanului cu evreii din ultimii ani."

Comunitatea iudaică din Roma și-a exprimat mânia atunci când fostul căpitan SS Erich Priebke, acum în vârstă de 97 de ani, a primit permisiunea de a ieși din arestul la domiciliu din capitala italiană. Între cei ce au deschis focul în masacrul comemorat de papă s-a numărat și Priebke. El a admis că a ucis 2 persoane și s-a implicat în aducerea victimelor în faţa plutonului, dar a insistat că doar a executat ordinele.

(foto: AP, Wikipedia)