Tot mai mulţi irlandezi optează pentru o înmormântare „atee”

311

După „nunţile fără Dumnezeu", a venit rândul „înmormântărilor fără Dumnezeu" să capteze atenţia publicului din Insulele Britanice.

Dacă scoţienii umaniști au decis că e loc pentru o ceremonie de schimbare a jurămintelor într-un cadru solemn, dar nereligios, irlandezii și-au exprimat și ei dorinţa de a-i petrece pe cei dragi pe ultimul lor drum, fără a implica vreun reprezentant al Bisericii Romano-Catolice.

Mulţi observatori au notat că secularizarea și scandalurile privind abuzul sexual în Biserica Catolică au avut un impact negativ semnificativ atât asupra numărului de membri, cât și asupra finanţelor Bisericii Catolice. Dorinţa oamenilor de a parcurge momentele importante ale vieţii în afara bisericii face să se subscrie și ea acestui impact negativ, apreciază jurnaliștii Religion News Service (RNS).

Potrivit unei estimări citate de RNS, circa 10% din cele 30.000 de ceremonii funerare care au loc anual în Irlanda sunt nereligioase. Date guvernamentale arată și că circa 30% dintre cele 21.000 de nunţi care au loc anual se petrec în afara bisericii. Numărul nunţilor nereligioase a crescut cu 5 procente faţă de acum 20 de ani.