Asteroidul care (n-)ar putea declanșa apocalipsa

256

Un asteroid care loveşte Pământul pare să fie scenariul preferat pentru filmele despre apocalipsă. Atât de exploatată a fost această temă, încât un potenţial pericol pentru planetă nu mai poate fi conceput decât în termeni de ficţiune. Totuși celebrul teleevanghelist Pat Robertson a anunţat că oricând, chiar și în următoarele zile, un asteroid ar putea lovi Pământul. Argumentaţia lui pare să aibă un suport biblic. Ar putea coliziunea unui asteroid cu Pământul să facă să se audă ecourile apocalipsei?

Nu este pentru prima oară când posibilitatea ca un asteroid să genereze un cataclism de proporţii planetare apare în atenţia publică. Filmul “Armageddon” este doar unul din nenumăratele scenarii ecranizate. Subiectul este favorit şi în rândul teologilor. Printre aceştia se numără şi celebrul teleevanghelist Pat Robertson, care nu are reţineri în a face predicţii pe acest subiect.

Referindu-se la un pasaj din Biblie în care Iisus Christos făcea referire la evenimente care anticipează revenirea sa, Robertson este convins că acestea nu pot fi declanșate decât de coliziunea cu un asteroid. „Nu văd ce altceva ar putea îndeplini cuvintele profetice rostite de Iisus Christos mai bine decât un impact cu un asteroid. Nu ştiu ce altceva ar putea face mările să se agite, cerul să se întunecere, luna şi soarele să nu mai lumineze și naţiunile Pământului să se întrebe îngrozite ce se întâmplă”, a explicat Robertson, citat de Huffington Post. „S-ar putea întâmpla săptămâna viitoare sau peste o mie de ani, dar trebuie să fim pregătiţi indiferent când va veni timpul, a precizat realizatorul TV.

Știinţa confirmă plauzibilitatea unui scenariu apocaliptic

Ceea ce a descifrat Robertson în textul biblic are suport în lumea știinţifică. Tot mai dese sunt apariţiile astronomilor care avertizează că planeta noastră nu este complet securizată împotriva unui atac de elemente cosmice. Astronomii chiar au descoperit un asteroid uriaş cu un diametru de 396 de metri despre care afirmă care ar putea să lovească Terra în 2032, cu puterea a 2.500 de bombe nuclare.

La prima vedere aceste afirmaţii pot fi considerate la limita speculaţiei. Anumite evenimente recente pot însă să ne ajute în formarea unei imagini de ansamblu cu privire la potenţialul distructiv al unei invazii cosmice de acest gen. Asteroidul care a trecut în 2013 pe deasupra oraşului rusesc Celiabinsk avea doar un diametru de 19 metri şi o greutate de 12.000 de tone. Suficient ca să rănească peste o mie de persoane. Dacă şi asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea efecte substanţiale, atunci care ar fi implicaţiile unui asteroid gigantic?

Munţii căzuţi din cer

După ce evenimentul de la Celiabinsk a avut loc, astronomii s-au grăbit să afirme că este vorba despre un eveniment rar. Dar recent, alţi oameni de ştiinţă au sugerat că în realitate Pământul este mult mai vulnerabil la ameninţarea unor asteroizi decât se credea.

Cu ocazia celei mai recente Zile a Pământului, trei foşti astronauţi NASA au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat noi dovezi care atestă că planeta noastră a suferit de 3 până la 10 ori mai multe impacturi cu asteroizi uriaşi decât se credea până acum. Cercetătorii au descoperit că din 2001 până astăzi au avut loc 26 de explozii de o intensitate similară celor produse de o bombă atomică. „Faptul că niciunul dintre aceste impacturi nu a fost detectat în prealabil dovedeşte că singurul lucru care previne o catastrofă este norocul chior”, a afirmat unul dintre astronomi.

NASA a implementat deja un program care monitorizează asteroizii cu diametre mai mari de 1 kilometru. Potrivit NASA, există probabil 25.000 de asteroizi cu diametre de cel puţin 100 de metri pe orbite apropiate de planeta noastră. Până acum doar 25% dintre ei au fost detectaţi.

Cât de mare poate fi impactul unei calamităţi asupra ritmului de viaţă obişnuit a fost demonstrat nu cu mulţi ani în urmă de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda. Atunci cantitati mari de cenușă vulcanică au fost aruncate, afectand traficul aerian, zeci de mii de zboruri fiind anulate. Dincolo de speculaţiile cu privire la primele semne ale apocalipsei rămâne o realitate faptul că oamenii nu pot controla sau gestiona cataclismele.

Asteroidul – parte a unei fantezii sau a realităţii biblice?

Chiar să aibă o bază biblică scenariul invocat de Robertson şi susţinut de astronomi? Depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Ceea ce depinde de criteriile pe care le utilizăm în descifrarea profeţiilor. În general, teologii se raportează la elementele profetice ale Scripturii din trei perspective dominante. Una preteristă (adică, ceea ce pare să fie profeţie s-a îndeplinit deja cu mult timp în trecut), una istoricistă (în sensul că profeţiile ilustrează evenimente derulate pe parcursul istoriei bisericii) şi una futuristă (evident, care plasează totul undeva în viitor). Din poziţia în care a interpretat afirmaţiile lui Iisus, Robertson este un futurist de tradiţie dispensaţionalistă.

Ar putea avea şi dreptate? Nu este exclus ca undeva în viitor un impact puternic al unui asteroid să se producă. Cu efecte imposibil de anticipat. Să fie aceasta însă apocalipsa? Robertson oferă un răspuns parţial negativ (disociindu-se de interpretarile ştiinţifice care văd finalul Pământului într-un cataclism). În opinia sa, cataclismul respectiv nu este sfârşitul, ci doar anticiparea acestuia. Finalul îl va marca revenirea lui Christos. O revenire precedată de o teamă cronică şi multe turbulenţe la nivel planetar.

În ceea ce priveşte viitorul, multe se pot afirma şi la fel de multe se pot specula. Indiferent de cheia pe care o utilizăm în descifrarea unor profeţii cu detalii neclare, important este să nu adoptăm o abordare dogmatică şi să avem o atitudine deschisă. Mai ales în condiţiile în care putem identifica profeţii cu aplicaţii multiple. Multe surprize pot apărea în momentele premergătoare Parusiei. Inclusiv o accentuare a derapajului umanităţii ca urmare a unor cataclisme, fie ele naturale sau artificiale.