Declaraţii controversate în Irlanda – Botezul copiilor, o violare a drepturilor omului

726

Fosta președintă a Irlandei, Mary McAleese, este autoarea unei declaraţii deconcertante pentru un catolic: botezul copiilor mici, practicat de Biserica Catolică, încalcă drepturile omului.

McAleese și-a nuanţat poziţia folosind afirmaţii chiar mai dure, precum aceea că bebelușii botezaţi ar fi „copii recrutaţi, sub obligaţia ascultării de-a lungul vieţii” și că ei nu pot fi trași la răspundere peste ani în legătură cu o decizie la care nu și-au dat consimţământul.

Deși afirmaţiile sale ar putea fi citite în cheia unui atac împotriva bisericii majoritare, fosta președintă le vede mai degrabă ca pe un inventar de reformare a bisericii căreia îi aparţine. Poziţia lui McAleese ar viza deci o actualizare a bisericii, astfel încât aceasta să poată răspunde nevoilor și dorinţelor generaţiei de astăzi.

În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în urma participării sale la conferinţa Vocile Credinţei, de la Roma, McAleese a subliniat că a rămas catolică pentru că aceasta e alegerea ei – de a fi parte a unei biserici de peste 1 miliard de enoriași, care face prin intermediul oamenilor obișnuiţi „ceea ce nu face niciun ONG” pentru cauza celor săraci și marginalizaţi. Pe de altă parte, ea a pledat pentru o reformă profundă a bisericii din care face parte, declarând că nu a văzut-o încă „înflorind pe deplin, în modul în care Hristos intenţiona”.

Atât ea, cât și soţul ei, Martin, preţuiesc valorile Evangheliei pe care le-au primit prin intermediul bisericii, iar tema construirii podurilor între oameni diferiţi, pe care a promovat-o ca președinte, a preluat-o de la părinţii și profesorii ei, care au învăţat-o că porunca lui Hristos de a ne iubi unii pe alţii conţine în ea antidotul pentru cele mai tăioase conflicte.

În ce privește botezul bebelușilor, McAleese spune că, deși are o tradiţie veche, acesta nu este compatibil cu libertatea conștiinţei, pe care Biserica Catolică ar trebui să o îmbrăţișeze pe deplin. Dreptul la conștiinţă este o valoare supremă, afirmă ea, „chiar dacă este în contradicţie cu magisteriul” (autoritatea de învăţare pe care o deţine biserica).

Biserica Catolică și-a prezentat deja argumentele practicării botezului copiilor în catehismul său – a nu oferi această ocazie de naștere nouă copilului la scurt timp după naștere ar însemna că biserica și părinţii „ar refuza unui copil harul nepreţuit de a deveni copil al lui Dumnezeu”.

Recent, o serie de reforme juridice au reglementat admiterea în școli (sistemul de școli fiind dominat de biserică), eliminând „bariera botezului”.

Până acum, religia constituia un criteriu de selecţie a elevilor în școli – înscrierea unui copil în clasele primare la o școală catolică putea fi refuzată, chiar dacă acesta avea domiciliul în apropierea școlii, în favoarea unuia care locuia mai departe, dar fusese botezat în Biserica Catolică.

Asociaţia Administratorilor Școlilor Catolice a declarat că aceste măsuri sunt parte a unui proces de „atingere adusă drepturilor părintești, drepturilor proprietarilor și capacităţii școlilor religioase de a oferi o educaţie bazată pe credinţă pentru cei care optează pentru aceasta”.

De cealaltă parte, ministrul educaţiei, Richard Bruton, a susţinut că este nedrept ca școlile religioase finanţate din fonduri publice să privilegieze copiii din propria religie, discriminându-i pe aceia care trăiesc în vecinătatea școlii, doar pentru că au un alt crez religios.

Arhiepiscopul Diarmuid Martin preciza, de altfel, că nu i se pare un lucru sănătos faptul că Biserica Catolică patronează cea mai mare parte a educaţiei din Irlanda, dar era de părere că eliminarea definitivă a acestui monopol ar duce la sărăcirea pluralismului în societate.