Doar 1 din 5 americani crede în evoluţia complet independentă de Dumnezeu

179

Numai unul din cinci americani crede că omenirea a evoluat până la nivelul actual fără nicio direcţionare din partea unui Dumnezeu, în timp ce o majoritate de 62% crede că Dumnezeu a avut un anumit rol în crearea umanităţii.

Acestea sunt rezultatele celui mai recent sondaj YouGov, efectuat pe un eșantion de 1.000 de cetăţeni americani care au răspuns la întrebări privind perspectiva lor asupra originilor omenirii, relatează Christian Post.

La întrebarea „Care dintre următoarele afirmaţii este mai aproape de viziunea ta cu privire la originea omenirii", 21% au răspuns că „fiinţele umane au evoluat din forme mai puţin avansate de viaţă, de-a lungul a milioane de ani, iar Dumnezeu nu a dirijat în întregime acest proces". Alţi 62% au răspuns că Dumnezeu s-a implicat înt-o anumită măsură în crearea rasei umane, iar 27% spun că „fiinţele umane au evoluat de la forme mai puţin avansate de viaţă, de-a lungul a milioane de ani, dar Dumnezeu a ghidat acest proces". În plus, 55% au declarat că „Dumnezeu a creat fiinţele umane în forma lor prezentă, în ultimii 10.000 de ani". Un total de 17 procente dintre participanţi au spus că sunt nesiguri cu privire la originile omului.

În urma sondajului a reieșit că, deși aceste rezultate indică existenţa unei proporţii relativ mici de populaţie americană care crede în evoluţie în sensul pur al cuvântului – independentă de Dumnezeu – proporţia a cunoscut totuși o creștere exponenţială faţă de un sondaj echivalent, efectuat în anul 2004. Atunci, un sondaj CBS a relevat că doar 13% dintre americani cred într-o evoluţie complet independentă de Dumnezeu. Când aceeași întrebare a fost adresată în anul 2008, proporţia crescuse la 15%, pentru ca, în cele mai recente sondaje să ajungă la 21 de procente.

Ţinând cont de evoluţia recentă a statisticilor, cei de la YouGov se așteaptă ca numărul americanilor care cred într-o evoluţie independentă de Dumnezeu să crească în următorii ani. În plus, ei spun că estimarea va fi, probabil, confirmată și prin prisma faptului că credinţa într-o evoluţie fără Dumnezeu este mai răspândită între tinerii de 18-29 de ani. Nu mai puţin de 31% dintre ei împărtășesc această convingere, anunţa YouGov într-un comunicat.

Sondajul YouGov a urmărit să afle și opinia americanilor privind predarea creaţionismului în școlile publice. Rezultatele au arătat că 40% dintre americani consideră oportună predarea perspectivei teiste asupra genezei vieţii (creaţionism și design inteligent), în timp ce 32% se opun, iar 29% declară că nu sunt siguri cum e mai bine.

Interesant este și modul cum aceste rezultate se separă în funcţie de apartenenţa politică: 57% dintre republicani sunt în favoarea creaţionismului în școli, în timp ce printre democraţi procentul se oprește la 30%. Doar 5% dintre republicani cred că Dumnezeu nu a avut niciun rol în apariţia omului.

În urmă cu doar câteva luni, un creaţionist din California anunţa că e dispus să ofere 10.000 $ oricui poate dovedi în faţa unui judecător că știinţa contrazice interpretarea literală a Genezei, prima carte a Bibliei, scrie The Guardian.  Dr. Joseph Mastropaolo, iniţiatorul concursului „Procesul Genezei Literale", speră să poată genera o creștere a calităţii argumentelor din cadrul dezbaterii dintre creaţioniști și evoluţioniști. El e convins că evoluţioniștii se află în dezavantaj din punct de vedere știinţific și a anunţat că va pune 10.000 $ într-un cont bancar înaintea dezbaterii propuse. Concurentul său va trebui să pună și el în joc 10.000 $, astfel încât câștigătorul se va alege cu 20.000 $.

Citește și Evoluţia societăţii nu a schimbat opinia despre creaţiune