Sondaj Barna: Ce se mai crede despre Iisus?

408

Impresia generală este că trăim într-o lume tot mai secularizată și mai lipsită de valori autentice. Totuși un sondaj recent pare să contrazică, în mare parte, ceea ce se știa despre societatea americană, acuzată că se distanţează tot mai mult de zona religioasă.

Dintr-un sondaj Barna Group, efectuat pe un eșantion reprezentativ de adulţi americani cu vârsta de peste 18 ani, în fiecare dintre cele 50 de state americane, reiese că aproape două treimi dintre americani (mai precis, 63%) recunosc că Iisus deţine un rol important în vieţile lor. Mai mult, 93% consideră că Iisus a fost o persoană reală, iar 59% nu au nicio îndoială că Iisus Se va întoarce pe pământ într-o zi. Un studiu ceva mai vechi atesta chiar că peste 40% dintre americani considerau că Iisus va reveni pe Pământ până în 2050, potrivit unui sondaj de opinie citat de The Daily Telegraph.

De asemenea, o mare parte a americanilor consideră că Iisus a fost Dumnezeu întrupat. Conform cercetătorilor de la Barna, 43% sunt de părere că Iisus a fost Dumnezeu coborât între oameni, în timp ce alţi 31% cred că scopul Lui a fost cel de a revela planul lui Dumnezeu pentru omenire. Numai 8% consideră că Iisus a fost un om bun, chiar un educator desăvârșit, dar nu a avut natură divină.

Aceste date ar trebui corelate și cu cele furnizate de alte sondaje, precum cercetarea Institutului Public de Cercetare a Religiei, care a constatat că 69% dintre americani susţin că credinţa în Dumnezeu este o „parte importantă din ceea ce înseamnă a fi cu adevărat american”. Este vorba și de o anumită tradiţie culturală, chiar dacă o mare parte din aceeași respondenţi (59%) indică că SUA nu este o naţiune creștină.

Altfel se pune problema în alte spaţii geografice. De exemplu, un sondaj asemănător efectuat în Marea Britanie relevă date semnificativ diferite. Astfel, sondajul Barna din 2016 referitor la percepţia britanicilor asupra lui Iisus atestă convingerea unei mari părţi a acestora că Iisus a fost o persoană istorică (61%), dar mult mai puţini sunt convinși de divinitatea Sa. Doar aproximativ 1 din 5 adulţi (22%) este de acord că Iisus a fost „Dumnezeu în formă umană care a trăit printre oameni în secolul I”. Cel mai frecvent este exprimată convingerea că Iisus a fost „un profet sau un lider spiritual, dar nu Dumnezeu“ (29%).

Iar atunci când vine vorba de învierea lui Iisus, percepţia este la fel de negativă. Nici măcar jumătate (44%) din populaţia adultă din Marea Britanie nu crede că evenimentul s-a întâmplat în mod real. Doar 1 din 6 (17%) consideră că „învierea s-a întâmplat ad litteram cum este descris în Biblie“, în timp ce un sfert (26%) dintre britanici cred că relatarea biblică „nu ar trebui să fie luată literal”.

Și românii au dificultăţi în a armoniza declaraţiile de credinţă cu convingerile pe care le deţin. Conform unui sondaj IRES din 2015, 96% dintre români cred în Dumnezeu, dar numai 64% sunt convinși că există viaţă după moarte și doar 72% Îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor. Iar un alt sondaj atestă că doar 70% dintre românii care se declară credincioși cred și în învierea lui Iisus. Și mai puţini (50%) cred în învierea morţilor, conform unei alte cercetări. O altă constatare interesantă este faptul că, deși 83% dintre români spun că respectă sărbătorile religioase și 65,6% spun că se roagă în mod regulat, 37,8% dintre cei care se declară religioși merg la biserică, doar la marile sărbători. Doar 25,4% își frecventează biserica o dată pe săptămână.

Datele acestor sondaje confirmă o problemă legată de nivelul de religiozitate foarte ridicat al românilor. „Părerea mea este că religiozitatea românilor nu este suficient încărcată teologic”, susţine Daniel David, autorul unei analize despre psihologia poporului român. Psihologul român crede că biserica trebuie să aibă o funcţie mai activă ca să aducă în credinţa românilor o încărcătură teologică mai mare, în dauna superstiţiilor. „E foarte bine că suntem religioşi, dar întrebarea este ce conţinut punem în această trăsătură. Şi spun asta pentru că românii merg la biserică, apoi nu au nicio problemă să meargă la vrăjitoare sau să apeleze la astrologie sau la alte practici necreştine. Or aceste lucruri sunt incompatibile”, mai arată psihologul.