Experiment: perioadele scurte de post, bune pentru sănătate

702

Realizatorul emisiunii de pe BBC Horizon: Eat, Fast and Live Longer, Michael Mosley, a realizat un experiment în care ţine post două zile pe săptămână, pentru a vedea ce beneficii sau daune aduce postul pe perioade scurte stării de sănătate.

În prezent, cercetătorii descoperă dovezi care arată că perioadele scurte de post ar putea aduce multe beneficii sănătăţii şi ar putea ajuta în lupta împotriva obezităţii. Medicii însă sunt de părere că beneficiile nu au fost dovedite şi până când se vor face mai multe studii pe oameni, este bine să se consume 1.500-2.000 de calorii pe zi.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois, Chicago au testat metoda Zi de Post Alternativă sau ADF. Este o zi a săptămânii în care se mănâncă orice, după care ziua următoare se mănâncă mai puţin de 600 de calorii. Krista Warady, profesor care a supravegheat două grupuri de oameni care ţineau dieta a observat că „nu există niciun risc pentru persoanele cu probleme cardiovasculare care ţin post şi care mânâncă mai puţin,” scrie BBC.

Michael Mosley a ţinut însă un alt post, sau aşa numita dietă 5:2. Jurnalistul mânca normal 5 zile pe săptămână, după care următoarele 2 zile mânca doar 500 de calorii, formate mai mult din legume. A urmat acest tip de post timp de o lună şi jumătate. În această perioadă, analizele sale au arătat o îmbunătăţire a indicatorilor sângelui, dar şi a glucozei şi a colesterolului.

Deşi la început s-a opus acestui experiment, până la urmă i s-a părut simplu, nu a simţit nevoia să mănânce în plus în zilele de post şi va continua să o facă, dar nu atât de des. „Postul, la fel ca mâncatul, trebuie făcut cu moderaţie”, încheie el.

Niciun articol afișat