Viaţa la start, cu sau fără religie?

122

Carismaticul ateu Richard Dawkins pretinde în cartea sa, Himera credinţei în Dumnezeu, că educarea copiilor într-o atmosferă religioasă este o formă de abuz, care le va marca în mod defavorabil viitorul. Mai multe studii știinţifice desfiinţează însă această teză.

Educaţia religioasă îmbunătăţește calitatea vieţii copiilor, în același fel în care spiritualitatea îi face mai fericiţi și pe adolescenţi și adulţi. Mai exact, religia îi ajută pe cei mici să simtă că viaţa lor are sens și valoare, și le sporește capacitatea de a dezvolta relaţii profunde și de calitate.

Trei motive pentru care educaţia religioasă în copilărie este benefică

Copiii cu părinţi religioși au un comportament mai frumos și mai bine adaptat la cerinţele societăţii decât ceilalţi copii, susţine un studiu publicat, în anul 2008, de jurnalul Social Science Research.

Potrivit lui John Bartowski, sociolog la Universitatea de stat din Mississippi și coordonator al cercetării, religia este bună pentru copii din trei motive.

Primul este acela că reţelele religioase furnizează un sprijin social semnificativ pentru părinţi, ajutându-i să își îmbunătăţească semnificativ calităţile de educatori ai copiilor lor. Copiii crescuţi în astfel de reţele și care văd că mesajele educative ale părinţilor lor sunt susţinute și de alţi oameni „pun mai degrabă la suflet mesajele pe care le aud acasă," susţine Bartowski.

Al doilea motiv este că valorile vehiculate în mediile religioase sunt adesea pro-familie și includ sacrificiul de sine. Aceste valori „pot fi foarte foarte importante în formarea modului în care părinţii interacţionează cu cei mici și, de asemenea, pot influenţa și modul în care copiii răspund cerinţelor părinţilor," a mai spus cercetătorul.

Un al treilea motiv este acela că organizaţiile religioase acordă calităţii de părinte un statut de sacralitate în ceea ce privește scopul și a semnificaţia sa.

O responsabilitate sacră

Și cercetători neimplicaţi în studiu îi susţin concluziile. Sociologul Bradford Wilcox, de la Universitatea Virginia a confirmat faptul că unii părinţi percep sacralitatea responsabilităţii lor, spunând că pentru aceștia „a se asigura că ai lor copii intră în Rai este mai important decât a se asigura că vor intra la Harvard".

Alţi cercetători spun însă că nu atât religia, cât spiritualitatea are un impact benefic asupra copiilor. Practicile religioase, precum frecventarea unei biserici, rugăciunea și meditaţia, au doar un efect mic asupra fericirii copiilor, susţine un studiu publicat în Journal of Happiness Studies.

Efectele stării de bine spirituale s-au făcut observate și la adolescenţă, când tinerii care se bucurau de un nivel înalt al stării de bine spirituale aveau și o sănătate psihică mai bună. Detalii despre această corelaţie au fost prezentate în Journal of Pediatrics și Journal of Adolescent Health.

Copiii, înclinaţi natural spre a crede într-un Creator

Revenind însă la impactul religiei asupra copiilor, un psiholog de la un seminar teologic aduce în discuţie un element foarte interesant. Justin L. Barrett susţine că, potrivit cercetărilor din domeniul dezvoltării cognitive a copiilor, aceștia au o înclinaţie naturală către religie. Mai exact, atunci când sunt expuși la observarea lumii naturale ei au intuiţia unui Creator atotputernic, aflat la originea tuturor lucrurilor sau fenomenelor din natură.

Barrett, care a scris și o carte pe această temă, Born Believers: The Science of Children's Religious Belief, își explică punctul de vedere într-un interviu pentru Christianity Today. El spune că cei mici au o dispoziţie naturală de a crede că lumea înconjurătoare are sens și că, deși au o puternică înclinaţie în a vedea cotribuţia unui Creator al lumii, „ei sunt lăsaţi să se întrebe cine este acest Creator".

De aceea, Barrett îi încurajează pe părinţi și educatori să nu le transmită copiilor idei religioase superficiale „presupunând că dacă un concept este dificil pentru un adult, el va fi dificil și pentru un copil. Știm că acest lucru nu e valabil în dreptul învăţării muzicii sau a limbajului. De ce ar fi pentru religie?".

Un ultim aspect pe care îl evidenţiază Barrett și care ar putea fi o punte de legătură cu afirmaţia lui Dawkins este că este vital pentru educaţia religioasă a unui copil să îi vadă pe părinţii lui purtându-se în conformitate cu religia lor, într-un mod perfect natural. Un copil forţat să adopte valori religioase în care părinţii nu cred ar putea fi, într-adevăr, traumatizat prin expunerea la ipocrizie. Însă un copil care moștenește stilul de viaţă marcat de religie al părinţilor, și care este educat să vadă religia ca o relaţie cu divinitatea, ar putea avea premise pentru viaţă mult mai sănătoase decât copiii crescuţi în medii seculare.