Antioxidanţii, periculoși pentru tumorile pulmonare

38

Două suplimente alimentare cu antioxidanţi au condus la creșterea tumorilor la plămâni, arată rezultatele unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea Gothenburg și publicat în jurnalul Science Translational Medicine.

În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit șoareci de laborator modificaţi genetic pentru a dezvolta tumori la plămâni. Animalele au primit fie o doză de NAC (n-acetylcysteine, antioxidant folosit în reducerea mucusului în cazul pacienţilor cu afecţiuni pulmonare) comparabilă cu cea prescrisă pacienţilor cu boli pulmonare, fie mâncare îmbogăţită cu o cantitate de vitamina E similară celei din suplimente.

Rezultatele au arătat că șoarecii care au consumat antioxidanţi au dezvoltat tumori mai multe și mai agresive, în raport cu animalele care nu au urmat acest tratament. De asemenea, speranţa de viaţă a cobailor cărora li s-au administrat suplimente alimentare a fost redusă la jumătate faţă de cei care au urmat dieta normală.

„Într-o celulă normală, un antioxidant ar putea fi foarte benefic. Dar dacă ai o tumoră minusculă care s-ar putea transforma în cancer, (antioxidantul) va reduce (gena) p53, iar tumora va crește", a declarat coautorul studiului, Martin Bergö. Studiile de monitorizare au arătat că antioxidanţii contribuie la reducerea procesului de deteriorare a ADN-ului, însă afecteză funcţiile genei p53. Aceasta joacă un rol important în reglementarea creșterii celulare și în prevenirea cancerului, prin detectarea și repararea ADN-ului deteriorat și declanșarea autodistrugerii celulelor avariate.

Deși studiul a fost primit cu entuziasm de unii cercetători, au existat și voci critice cu privire la concluziile trase. De exemplu, rezultatele obţinute la studiile efectuate pe animale ar putea să nu se aplice în cazul oamenilor, susţine Barry Kramer, directorul Diviziei de Prevenire a Cancerului de la Insitutul Naţional de Cancer din SUA. Totodată, el atrage atenţia asupra complexităţii antioxidanţilor. „Nu poţi face o extrapolare de la acest studiu, pentru a enunţa o recomandare oamenilor", a declarat expertul. El adaugă, de asemenea, că rezultatele nu ar trebui să descurajeze oamenii să consume fructe și legume cu conţinut de antioxidanţi.

În plus, cantitatea de vitamina E oferită șoarecilor a fost de cel puţin patru ori mai mare decât doza recomandată potrivit standardelor americane, subliiază Duffy MacKay, de la Consiliul pentru Nutriţie Responsabilă din SUA, scrie Reuters.

Într-un articol recent publicat în Annals of Internal Medicine, intitulat sugestiv „Este deajuns: Nu mai arunca banii pe vitamine și suplimente alimentare", autorii atrăgeau atenţia asupra ineficienţei acestor produse în lupta împotriva afecţiunilor cronice. Concluziile unuia din cele trei studii oferite ca exemplu în lucrare arăta că suplimentele de vitamina E și betacaroten au condus la creșterea pericolului apariţiei cancerului la plămâni în cazul persoanelor predispuse riscului.

De asemenea, și laureatul la premiul Nobel, dr. James D. Watson, sugera că antioxidanţii ar putea diminua eficienţa tratamentelor de eliminare a cancerului din organism. „Toată lumea știe că antioxidanţii sunt minunaţi. Dar ceea ce spun este că ei ne pot împiedica să distrugem celulele canceroase", a declarat expertul, citat de Reuters.