Apendicele, departe de a fi doar un organ nefolositor

913

Apendicele păstrează o rezervă de bacterii „bune" ce se găsesc şi în sistemul digestiv, protejând atât organismul de germenii nocivi, cât și flora bacterienă saprofită (localizată în tubul digestiv) indică un studiu, confirmând astfel rolul important al acestui organ des considerat nefolositor.

Apendicele păstrează o rezervă de bacterii „bune” ce se găsesc şi în sistemul digestiv, protejând atât organismul de germenii nocivi, cât și flora bacterienă saprofită (localizată în tubul digestiv) indică un studiu al Universităţii Duke (Carolina de Nord), confirmând astfel rolul important al acestui organ des considerat nefolositor.

Apendicele, importanţa lui

Rolul apendicelui este de a restabili echilibrul funcţional al sistemului digestiv. El se află în apropierea intestinului subţire și a celui gros, este mobil și are o lungime de de 3-5 cm.O mare diversitate de bacterii prezente la acest nivel ajută sistemul digestiv să digere alimentele. Tubul digestiv răsplătește aceste bacterii prin hrana pusă la dispoziţie și prin protecţia împotriva factorilor dăunători. Cercetatorii cred că celulele sistemului imunitar localizate la nivelul apendicelui au o funcţie de protecţie pentru bacteriile saprofite.

„Periodic, bacteriile tranzitează din apendice, ajutând organismul să înmulţească bacteriile folositoare tranzitului intestinal,” declară William Parker, profesor la Duke University Medical Center din Carolina de Nord, conform Dukehealth.org.

„Odată ce conţinutul intestinului a părăsit corpul, bacteriile bune reapar și repopulează mucoasa intestinului, înainte ca bacteriile dăunătoare să poată ajunge în acest loc. În societăţile industrializate, beneficiem de o îngrijire medicală modernă şi practici de salubritate, astfel încât întreţinerea bacteriilor benefice nu mai este necesară. Acest lucru este în concordanţă cu observaţia că prin eliminarea apendicelui, în societăţile moderne, nu există efecte negative.”

Citește și: Tutunul și poluarea cresc riscul de tuberculoză cu peste 50%

Un sistem imunitar sănătos, ajută la evitarea apendicitei, care reprezintă inflamaţia apendicelui şi apare atunci când acesta este blocat cu materii fecale, un corp străin sau prezintă o tumoare malignă. De asemenea, el se inflamează şi ca reacţie la o infecţie din organism.

Niciun articol afișat