O cercetare efectuată recent de oamenii de știinţă de la Universitatea Loma Linda în colaborare cu mai mulţi cercetători din Republica Populară Democrată Laos arată că sănătatea respiratorie și ratele de îmbolnăvire de tuberculoză în comunităţile sărace pot fi influenţate grav de factori externi controlabili. Tuberculoza, care este vindecabilă și poate fi prevenită, ucide astăzi mai mulţi oameni decât ucid HIV și SIDA.
Studiul publicat de International Journal of Environmental Research and Public Health a constatat că, în Laos, riscul de tuberculoză crește cu 47% cu fiecare sursă suplimentară de expunere la poluarea aerului. Sursele de poluare a aerului luate în considerare au inclus expunerea la fumul de ţigară, la fumul inhalat prin fumatul pasiv, la fumul rezultat în urma focului folosit pentru gătit la interior, precum și la cel rezultat din arderea deșeurilor de câmp și din arderea gunoiului menajer, afară.
Acest studiu a examinat efectul acestor surse de poluare a aerului, urmărind să observe care dintre ele au un impact asupra ratei de infectare cu tuberculoză. Cercetătorii speră că rezultatele vor duce la implicarea mai multor sectoare ale societăţii dincolo de asistenţa medicală, adică și a agenţilor care lucrează la controlul tutunului, sănătatea mediului, a factorilor de decizie și a grupurilor civile, în promovarea sănătăţii respiratorii.
„Adesea vedem aceleași probleme în comunităţile cu venituri mai mici aici, în SUA”, a spus dr. Anne Berit Petersen, profesor asistent în cadrul Școlii de Asistenţi Medicali din cadrul Universităţii Loma Linda și autoarea principală a studiului. „Dacă ne uităm la acești factori asociaţi sărăciei, vedem multe cazuri evitabile de tuberculoză în comunităţile mai sărace. Adesea, cei mai săraci oameni trăiesc în locurile cu cea mai slabă calitate a aerului”, a spus Petersen.
Studiul a raportat că, în 2017, mai mult de jumătate din cazurile de tuberculoză din lume erau înregistrate în regiunea Pacificului de Vest. În Laos, „ratele mari ale consumului de tutun și utilizarea combustibililor poluanţi din biomasă pentru gătit (lemn, cărbune, deșeuri de culturi, bălegar) reprezintă factori de risc semnificativi pentru tuberculoză”, a declarat studiul.
Intitulat „Tutunul fumat, poluarea aerului și tuberculoza în RPD Laos: Constatări dintr-un eșantion naţional”, studiul – finanţat din subvenţii de la Institutul Naţional de Sănătate – a inclus date de la peste 9.700 de subiecţi din RPD Laos, reprezentând peste 2.800 de gospodării, iar concluziile sugerează că riscul deteriorării sănătăţii respiratorii ar scădea foarte mult dacă ar fi îmbunătăţită calitatea aerului.
Petersen spune că aceste descoperiri sunt comparabile cu rezultatele înregistrate de studii similare efectuate în statul american California. „În timp ce tipurile de poluare a aerului pot varia, am văzut și aici relaţii similare. Oamenii care locuiesc în comunităţi cu o calitate mai slabă a aerului – de exemplu, în poluarea legată de trafic – înregistrează rate mai mari de tuberculoză”, a spus Petersen. „Fumatul este încă o problemă care contribuie la tuberculoză și riscul este agravat de calitatea aerului și de opţiunile de viaţă.”
Tuberculoza rămâne o problemă gravă de sănătate publică în România, arată un raport recent al Comisiei Europene. Numărul cazurilor a scăzut în ultimii ani, dar este în continuare cel mai mare din Uniunea Europeană. În 2017 au fost înregistrate circa 13.000 de cazuri.