A reapărut „SIDA Americilor”, o boală veche de un secol

241

Pe fondul sărăciei din ce în ce mai accentuate, o boală veche de un secol reapare în atenţia medicilor din toată lumea.

Aproximativ 10 milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu un parazit numit „trypanosome cruzi”, transmis de insecte, care a fost asemănat recent de cercetători cu virusul imunodeficienţei dobândite (HIV). Deşi transmiterea bolii nu se face prin contact sexual neprotejat, ca SIDA, cele două boli sunt asemănătoare din două cauze: sunt greu de detectat şi simptomele pot apărea după ani de zile, informează New York Times.

Boala, care este transmisă prin înţepătura insectelor din specia Triatome, se numeşte Chagas. Insectele eliberează în fluxul sangvin al victimei un parazit numit Trypanosoma cruzi. Potrivit specialiştilor, aproape un sfert dintre persoanele înţepate dezvoltă, în timp, boala.

Cele mai multe cazuri de boală Chagas au fost înregistrate în zonele rurale sărace din Mexic, din America Centrală şi de Sud. Până recent, boala nu exista decât în America Latină, dar răspândirea necontrolată în ultimii doi ani pe teritoriul SUA şi al Europei este pusă pe seama turismului şi a imigraţiei.

Dacă parazitul este depistat la timp, se poate preveni îmbolnăvirea printr-un tratament medicamentos de trei luni. Din păcate, din cauza perioadei mari de incubare, boala Chagas este, de obicei, lăsată netratată şi poate evolua în două faze: faza acută şi faza severă. Faza acută include simptome ca febra, stare generală de rău şi inflamarea unui ochi. După faza acută, boala intră în remisiune, iar simptomele pot apărea la interval de câţiva ani. În cele din urmă, parazitul ajunge în inimă, unde se înmulţeşte, determinând inflamarea inimii şi a intestinelor.

Boala se răspândeşt foarte uşor prin transfuziile de sânge sau, mai rar întâlnit, de la mamă la copil. În România nu există niciun caz înregistrat de boală Chagas, iar riscul ca boala să se răspândească în România este redus, afirmă specialiştii.