6 mituri despre cancerul la sân

253

În jurul cancerului de sân, afecţiune cu care sunt diagnosticate anual peste un milion de paciente la nivel global, sunt vehiculate o mulţime de mituri. Cunoașterea adevărului din spatele acestora poate ajuta în luarea deciziilor potrivite și, totodată, poate salva vieţi.

MIT 1: Dacă nu există antecedente de cancer mamar în istoricul familiei, sunt în afara pericolului de a dezvolta afecţiunea

Aproximativ 70-80% dintre pacientele diagnosticate cu tumori la nivelul sânilor proveneau din familii în care nici un membru nu dezvoltase această boală, scrie dr. Ted Gansler într-un articol pentru Societatea Americană pentru Cancer. Cu toate acestea, în medie, riscul apariţiei tumorilor mamare se dublează în cazul celor care au o rudă de gradul 1 (un părinte, fiica sau sora) care se luptă cu această maladie, adaugă expertul.

MIT 2: Dacă am descoperit un nodul la sân înseamnă că am cancer

Majoritatea nodulilor de la nivelul sânilor nu sunt maligni, ci pot fi chisturi sau rezultatul unor afecţiuni benigne, precum fibroadenoamele, potrivit specialiștilor de la Centrul Extensiv pentru Cancer din cadrul Universităţii Michigan. Cu toate acestea, persoanele care identifică noduli mamari trebuie să se prezinte la un consult medical de specialitate, deoarece unii dintre aceștia ar putea provoca tumori. Alte simptome care pot indica apariţia bolii sunt iritaţiile sau încreţirea pielii sânilor, dureri ale mameloanelor, retragerea, înroșirea sau apariţia unor scuame și cruste la nivelul acestora sau secreţia unor lichide, afară de laptele mamar, subliniază dr. Gansler.

MIT 3: Sunt prea tânără pentru a avea cancer

Chiar dacă incidenţa cancerului este mai mare în cazul femeilor ajunse la menopauză, un sfert dintre pacientele diagnosticate cu această afecţiune nu au împlinit 50 de ani, avertizează cercetătorii de la Universitatea Michigan. Un studiu recent efectuat în șapte ţări din Europa arăta o tendinţă de creștere a numărului de cazuri de cancer mamar în rândul femeilor sub 40 de ani.

MIT 4: Cancerul la sân este o sentinţă la moarte

Datorită progreselor medicale înregistrate în ceea ce privește metodele de prevenire, identificare și tratare a cancerului la sân, șansele la viaţă pentru pacientele cu tumori la nivelul sânului au crescut. Circa 98% dintre femeile diagnosticate cu tumori mamare în stadiu incipient au șanse de supravieţuire de cel puţin cinci ani. Iar șansele de a trăi cel puţin 10 ani se ridică la 85-90%.

MIT 5: Dacă sunt expusă riscului de dezvoltare a cancerului la sân, nu pot schimba cu nimic situaţia

Asupra anumitor factori de risc nu avem nicio putere de schimbare, scrie dr. Gansler. Printre aceștia se numără istoricul familiei și moștenirea genetică, înaintarea în vârstă sau perioada primei și ultimei menstruaţii. Însă riscul dezvoltării cancerului la sân poate fi redus cu ajutorul unor modificări ale stilului de viaţă. Păstrarea unei greutăţi corporale sănătoase, adoptarea unui program dedicat activităţii fizice și renunţarea la obiceiuri nocive, precum consumul de alcool sau fumatul, pot micșora semnificativ riscul apariţiei tumorilor mamare.

MIT 6: Mamografia nu a arătat prezenţa cancerului, deci nu am de ce să mă îngrijorez în această privinţă

Atunci când femeile nu prezintă niciun simptom, mamografiile, recomandate femeilor care au cel puţin 40 de ani, pot detecta cancerul cu o rată de succes de 80-90%, punctează dr. Gansler. Acest lucru înseamnă că există un risc de până la 20 de procente ca tumoarea să nu fie detectată prin această procedură. Specialiștii recomandă efectuarea mamografiilor anual, dar și a examenelor de specialitate cu regularitate. „Puterea screening-ului vine odată cu examenele anuale regulate", subliniază dr. Mark Helvie, directorul Departamentului de imagistică a sânului din cadrul Universităţii Michigan.

Aproximativ 1,38 de milioane persoane sunt diagnosticate anual cu cancer la sân, arată raportul din 2008 efectuat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Afecţiunea ucide în fiecare an aproape jumătate de milion de bolnavi. În România anului 2010, aproximativ 6.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, arată cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, citate de compania GSK. Din păcate, 90% dintre bolnave au descoperit cancerul când era deja într-un stadiu avansat. Acest lucru diminuează semnificativ șansele de supravieţuire ale pacientelor depistate cu tumori.