Cât de periculoase sunt arsurile solare din tinereţe

352

Cel puţin cinci arsuri solare severe până la 20 de ani îţi cresc îngrijorător riscul de dezvoltare a melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele, potrivit rezultatelor unui studiu american.

„Rezultatele noastre sugerează că expunerile la soare, atât în tinereţe, cât și la vârsta adultă pot conduce la dezvoltarea cancerului de piele non-melanom dar și riscul de melanom a fost asociat cu expunerea la soare în tinereţe, în cazul unui grup de femei tinere”, a declarat dr. Abrar A. Qureshi, directorul Departamentului de Dermatologie al Școlii Medicale Warren Alpert, din cadrul Universităţii Brown.

La studiu au participat aproape 109.000 de femei din 14 state americane, care aveau vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. Participantele au completat chestionare care au cuprins întrebări legate de numărul de arsuri solare din perioada în care aveau 15-20 de ani, dar și de istoricul medical al familiei, de expunerea la factorii de risc pentru cancerul de piele sau de numărul de aluniţe de pe corp. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 20 de ani, timp în care voluntarele au fost rugate din doi în doi ani să răspundă altor chestionare pentru actualizarea situaţiei.

În urma rezultatelor, experţii au observat că riscul de dezvoltare a melanomului a crescut cu 80% în rândul femeile care au experimentat cel puţin cinci arsuri solare cu bășici, la vârsta de 15-20 de ani. Mai mult, acest grup de persoane a avut un risc de până la 68% de a dezvolta alte două boli dermatologice grave: carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.

Riscul de apariţie a acestor două afecţiuni din urmă a crescut peste dublu în cazul persoanelor care au experimentat arsuri solare severe. În schimb, expunerea prelungită la razele ultraviolete în perioada vârstei adulte nu a condus la creșterea riscului de melanom.

Dr. Qureshi menţionează că „riscul individului de a dezvolta cancer de piele depinde de factorii de risc ce ţin atât de gazdă, cât și de mediu. Persoanele cu risc ridicat, precum culoarea roșie a părului, un număr mare de aluniţe și cu sensibilitate mare la arsuri solare, ar trebui să acorde o atenţie mai mare pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinereţe”.

Potrivit statisticilor Fundaţiei pentru Cancer de Piele din SUA, aproape jumătate dintre intervievaţi (42%) au recunoscut că experimentează arsuri solare cel puţin o dată pe an. De asemenea, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că la nivel global sunt înregistrate anual circa 132.000 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu melanom și alte 2-3 milioane de persoane cu cancer de piele non-melanom.

De asemenea, incidenţa melanomului este în creștere. În spatele acestui trend ascendent se află doi mari factori importanţi: antecedentele de arsuri solare și expunerea la soare. „Acești factori se află în responsabilitatea proprie a fiecărui individ”.

În România, deși nu există statistici precise, este estimat că circa 2-3% din totalul cancerelor maligne sunt cazuri de pacienţi cu melanom.