Cum apar arsurile solare şi cum ne putem feri de ele

700

Mult râvnitul bronz al pielii rezultă de fapt în urma reacţiei naturale a corpului nostru de a se apăra în faţa razelor ultraviolete ale soarelui, notează Live Science. Atunci când razele înving organismul în această „luptă", apar binecunoscutele arsuri solare, ca rezultat al unor reacţii toxice.

Mult râvnitul aspect bronzat al pielii rezultă de fapt în urma reacţiei naturale a corpului nostru de a se apăra în faţa razelor ultraviolete ale soarelui, notează Live Science. Atunci când razele înving organismul în această „luptă", apar binecunoscutele arsuri solare, ca rezultat al unor reacţii toxice.

„Scutul" de apărare al corpului nostru în faţa radiaţiilor ultraviolete este melanina, un pigment produs de celulele melanocite, care are rolul de a absorbi razele şi de a risipi căldura. Acesta poate fi însă penetrat în cazul expunerilor prelungite la soare, la ore nerecomandate şi fără a folosi câteva mijloace de protecţie eficiente.

Fotonul UV care acţionează asupra pielii conduce la deteriorarea structurii ADN a celulelor corpului, lucru care conduce la apoptoză, adică la moartea respectivelor celule afectate. Acest proces de distrugere celulară este resimţit în organismul nostru care, pentru a se reface, „inundă" cu sânge în câteva ore zona afectată. În acelaşi timp, apare şi o inflamaţie dureroasă în respectivul loc. E nevoie de circa o jumătate de zi pentru a resimţi efectele expunerii exagerate la soare şi de a căpăta acel aspect roşiatic al pielii. Arsurile foarte grave pot conduce la apariţia băşicilor în zonele unde ţesutul pielii a fost afectat.

La câteva zile după apariţia arsurilor, pielea din zona afectată se exfoliază, înlăturând astfel celulele moarte. Motivul pentru care apare acest fenomen este legat de modul în care corpul nostru se apără în faţa modificărilor periculoase. Gary Chuang, profesor asistent în dermatologie la Şcoala de Medicină a Universităţii Tufts, explică modalitatea prin care celulele transmit organismului un semnal de alarmă legat de faptul că expunerea la radiaţii creşte riscul apariţiei mutaţiilor, motiv pentru care celulele afectate trebuie să moară înainte ca situaţia să devină problematică.

Expunerea prelungită la soare poate conduce la apariţia cancerului de piele, cea mai răspândită formă de tumoră în Statele Unite.

În România nu există statistici precise în legătură cu numărul pacienţilor cu melanom malign, dar cazurile sunt în creştere anual şi se estimează că reprezintă circa 2-3% din totalul cancerelor maligne, informează Ziare.com. Acest tip de cancer este extrem de periculos şi are o rată de mortalitate crescută, notează medicul dermatolog Alin Nicolescu, secretarul Societăţii Române de Dermatologie.

Din această cauză, protejarea de razele nocive ale soarelui, în special în perioada verii, este extrem de importantă pentru sănătatea noastră şi pentru evitarea complicaţiilor.

O metodă de prevenire a arsurilor solare este evitarea expunerii la soare în intervalul critic 10.00-16.00, atunci când razele sunt extrem de periculoase, arată Web MD. Dacă nu ai cum să eviţi ieşirile în această perioadă, atunci alege să mergi prin zone cât mai umbrite. De asemenea, îmbracă haine care să îţi acopere cât mai mult pielea şi eventual, croite din materiale care te pot feri de razele soarelui. Nu uita nici ochelarii de soare şi pălăria acasă. Iar înainte de a ieşi pe uşă, fii sigur că ai aplicat pe toată suprafaţa pielii neacoperite un strat protector de loţiune de plajă cu factor de protecţie (FPS) ridicat. Este indicat ca acestea să aibă FPS cel puţin 15, dar dacă te afli la altitudini mai mari, în preajma apelor sau în regiuni cu un climat tropical, este bine să te orientezi după un FPS mai ridicat.

Atenţie, însă, deşi folosirea cremelor pentru protejarea împotriva razelor solare ne poate feri de arsuri şi alte complicaţii, expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete ne poate pune în pericol sănătatea, indiferent de câtă loţiune ai folosit, adaugă profesorul Chuang, citat de Live Science.