Cele mai importante progrese în prevenirea și tratarea cancerului de sân din 2013

92

Statisticile arată că una din opt femei va dezvolta, pe parcursul vieţii, cancer mamar, însă progresele medicale înregistrate în identificarea metodelor de prevenire și tratare a acestei afecţiuni sunt tot mai încurajatoare, informează publicaţia Health.

În ultima perioadă, specialiștii au descoperit metode eficiente de diagnosticare a cancerului de sân într-un stadiu incipient, pentru a trata afecţiunea definitiv și într-un mod nedureros, dar și pentru a preveni în mod eficient dezvoltarea tumorilor mamare. Iată cele mai îmbucurătoare vești venite anul acesta în acest sens, notate de Health:

În jur de 30 de studii au arătat eficienţa practicării exerciţiilor fizice timp de 3-4 ore pe săptămână în micșorarea riscului dezvoltării cancerului mamar cu până la 40 de procente, subliniază dr. Mindy Kurzer de la Universitatea din Minnesota. Efectul este comparabil cu cel al unuia dintre cele mai bune medicamente pentru prevenirea dezvoltării bolii, punctează experta. Motivul pentru care sportul este atât de eficient în reducerea riscului de dezvoltare a tumorilor mamare este faptul că „schimbă modul în care organismul tratează estrogenul, care de multe ori declanșează cancerul la sân", a explicat coautoarea studiului, dr. Kruzer.

Femeile aflate la postmenopauză, expuse riscului de dezvoltare a tumorilor mamare, ar putea urma un tratament cu un medicament administrat pacientelor care suferă de această boală, denumit exemestane. Propunerea a fost înaintată de Societatea Americană de Oncologie Clinică, după ce experimentele efectuate au arătat că utilizarea sa poate reduce cu până la 73% riscul cancerului ER-pozitiv (celulele sânului au receptori pentru hormonul estrogen), spre deosebire de medicamentele placebo.

Graţie tomosintezei digitale a sânului, varianta 3-D a mamografiei digitale, detectarea cancerelor invazive este mult mai eficientă decât metodele 2-D. Acest nou sistem oferă o imagine completă, mai ales în cazul femeilor care au un ţesut mai dens al sânului.

De asemenea, cercetările au arătat că expunerea la o doză mai puternică de radiaţii în timpul lumpectomiei (intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii și a unei porţiuni mici de ţesut normal din jurul ei) este benefică femeilor care au dezvoltat tumori mici ER-pozitive. Această metodă este la fel de eficientă ca expunerea după operaţie la radiaţii timp de șase săptămâni, însă prezintă avantajul scăderii riscului de afectare a ţesutului sănătos al inimii sau plămânului.

Pe lista progreselor aduse în prevenirea și tratarea cancerului mai pot fi adăugate și metodele de îndepărtare completă a ţesutului canceros prin dispozitive speciale, dezvoltarea de medicamente mult mai eficiente care atacă direct celulele bolnave (Kadcyla) sau device-uri care permit pacientelor care urmează chemoterapie să își păstreze o mare parte a podoabei capilare.